Евросъюзът се разпада на четири части през следващото десетилетите

Европейският съюз в познатия му вид няма да се запази, а вместо него на Стария континент ще има четири полюса на власт, все по-разединени един от друг – Източна Европа, Западна Европа, Скандинавия и Британските острови. Такава е прогнозата за след десетилетие, което оповести влиятелният американски разузнавателно-аналитичен център „Стратфор“, чертаещ геополитическите предизвикателства пред света на всеки пет години.
„Четирите части на Европа вече няма да са свързани така тясно. Дори ЕС да оцелее под някаква форма, икономическите, политическите и военните отношения ще се уреждат чрез двустранни договори“, пише в доклада на „Стратфор“.
Полша според проучването ще изиграе ролята на новият лидер за региона. „Стратфор“ я наричат „малката Германия на Изток“. Според прогнозата населението на страната ще намалява с далеч по-бавни темпове от това в съседните държави. Една просперираща държава на западната граница на Русия, каквато е Полша, автоматично гарантира престиж и влияние по света. То ще се основава и на все по-задълбочаващото се стратегическо партньорство със САЩ.
Германия обаче я чакат трудни времена, прогнозират анализаторите на „Стратфор“. Федералната икономика ще преживее сериозен срив вследствие на кризата с еврото и разпадането на ЕС. Вътрешното потребление няма да компенсира спадналия износ, а в комбинация с остаряващото население в Германия ще настъпи стагнация, подобна на тази в Япония.
Проучванията на „Стратфор“ показват, че през предстоящото десетилетие светът ще е по-опасен, а големите държави ще преживеят хаос и икономически упадък.
До 10 години в Русия ще настъпи колапс, продиктуван от падащите цени на петрола, основен експортен продукт на страната, обезценяващата се рубла и все по-големите разходи за отбрана. Тези предизвикателства пред страната ще я принудят да отслаби здравия си захват към различните региони на огромната си територия, които ще станат полуавтономни, а централната власт – слаба.
Като най-голяма опасност в образувалия се властови вакуум аналитичният център посочва ядрените запаси на страната, разпръснати на обширна територия, които ще бъдат оставени на произвола на съдбата, а САЩ ще са принудени да се намесят със сухопътни военни операции в еманципиралите се райони на федерацията, за да не попаднат атомни бомби в ръцете на терористи.
Съединените щати ще запазят водеща роля в икономиката, политиката и отбраната, но тя няма да е така изявена.
От „Стратфор“ са посочили 16 държави, които според експертите ще развият успешно икономически модел, подобен на китайския. Това ще са Мексико, Никарагуа, Доминиканската република, Перу, Етиопия, Уганда, Кения, Танзания, Бангладеш, Мианмар, Шри Ланка, Лаос, Виетнам, Камбоджа, Филипините и Индонезия.

Comments

comments