„Европейска нощ на музеите, галериите и театрите“ организира Регионален истрорически мзуей за тази събота 16 май

Интересна културна програма съботна програма са организирали за гражданите и гостите на града Регионален исторически музей със съдействието на община Благоевград. През целия ден благоевградчани и гостите на града ще имат възможността да се насладят на многобройните прояви, които ще се проведат в Общинска художествена галерия – Благоевград, Регионален исторически музей и Драматичен театър Н. Вапцаров“.
Тя ще премине под мотото: „Европейска нощ на музеите, галериите и театрите“. През целия ден благоевградчани и гостите на града ще имат възможността да се насладят на многобройните прояви, които ще се проведат в Общинска художествена галерия – Благоевград, Регионален исторически музей и Драматичен театър Н. Вапцаров“.
От 13:30 часа деца от Център по изкуствата към община Благоевград с ръководител Лидия Асенова ще рисуват в Изложбени зали.
В 14:00 часа започва концерт на танцово студио “Божана“ към Младежки дом – Благоевград и музикална академия „Престо“. Концертът ще се проведе във фоайето на Регионален исторически музей.
От 14:00 часа започва и презентация на тема: „Интерактивно представяне на българското изкуство“. Презентацията ще бъде на разположение във фоайето на Регионален исторически музей до полунощ.
От 15:00 часа в Зала “Праистория“ на Регионален исторически музей любителите на приказните сюжети ще имат възможността да се насладят на четенето на приказки.
Отново от 15:00 часа, но в Общинска художествена галерия – Благоевград, концерт ще изнесат изпълнители от Студио за поп и джаз към Младежки дом – Благоевград. ДЮТ “Щурчо“ към Обединен детски комплекс – Благоевград ще изнесат от 16:30 часа в Конферентната зала на Регионален исторически музей представлението „Изпаднали от каруцата“ .
Час по-късно, от 17:30 часа Фолклорен ансамбъл “Пиринска китка“ към Обединен детски комплекс – Благоевград ще изнесе концерт във фоайето на Регионален исторически музей. В Измирлиева къща в 17:30 часа започват изпълнения на група за стари градски песни “Нежни звуци“, а фото клуб „Негатив плюс“ ще предостави възможност на всички посетители да запечатят незабравим спомен с автентични стари градски костюми от НЧ „Н.Й.Вапцаров – 1866” – Благоевград. Театралният фестивал „Тара-ра-бумбия“ също присъства в Европейската нощ на музеите, галериите и театрите.
От 18:00 часа на Камерна сцена на ДТ „Н. Вапцаров“ ще започне постановката „Бягство от Москва“ . Моноспектакълът на Мариус Куркински „Юбилей“ ще взриви публиката от 20:00 часа на Голяма сцена на ДТ „Н. Вапцаров“ .
Друго представление на Голяма сцена пък предстои от 22:00 часа носещо заглавието „Кажи си думата“ , в което актьорите импровизират на сцената. Биг Бенд – Благоевград ще изнесе концерт на площадното пространство пред Регионален исторически музей в 18:30 часа.
Официалното откриване на Европейска нощ на музеите, галериите и театрите ще започне в съботния ден във фоайето на Регионален исторически музей от 19:30 часа, с връчване грамоти на дарители и съмишленици на Регионален исторически музей. Фотоизложба „Мегалитите по днешните български земи – какво оцеля до началото на ХХІ век. Странджа, Сакар, Източни Родопи“ с автор Любомир Цонев ще бъде открита на Четвърто ниво на Регионален исторически музей от 20:30 часа. Ансамбъл „Пирин“ ще изнесе концерт от 21:00 часа във фоайето на Регионален исторически музей. Час след концерта, от 22:00 часа в Зала “Временни изложби“ ще бъде открита гостуваща изложба „Веселякът от Скриняно“ на Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово .
За удобство на родители, Регионален исторически музей е организирал детски кът.

Comments

comments