Европа настоява синът на Кадафи да бъде съден в Хага

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд разкритикува решението на либийския съд в Триполи да осъди задочно на смърт Сейф ал Ислям – най-големия син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се казва в разпространено днес изявление на говорителя на Ягланд.
„Дълбока тревога“ от произнесените в Либия смъртни присъди срещу редица приближени на Кадафи или заемали високи постове по време на неговото управление изрази днес и Върховният комисариат на ООН по правата на човека.
Говорителката на комисариата Равина Шамдасани съобщи, че „международните стандарти за справедливо правосъдие не са спазени“. Не уточнена „индивидуалната наказателна отговорност“ за конкретни престъпления, има и „сериозни проблеми“ с достъпа на адвокатите, оплаквания за лошо отношение към подсъдимите, провеждане на съдебно разследване в отсъствие на подсъдимите.
Именно поради тази причина Върховният комисариат на ООН по правата на човека отправи призив към либийските власти спешно да проведат съдебна реформа, да осигурят пълно спазване на правата на човека в правосъдния процес и да предвидят възможност за обжалване.
Съдът в Триполи произнесе вчера присъдата срещу Сейф ал Ислям в отсъствие на подсъдимия. От ноември 2011 г. той е държан в затвор в град Зинтан, Северозападна Либия, от бивша бунтовническа група, отказваща да го предаде на правителството в Триполи, отбелязва Ройтерс. Столицата е под контрола на коалицията милиции „Фаджр Либия“ („Либийска зора“), която е установила там правителство и парламент, непризнати от международната общност.
Решението на съда в Триполи уличава за престъпления срещу либийския народ, извършени по време на революцията от пролетта на 2011 г. Така той постановява да бъдат разстреляни 34-ма високопоставени служители, сред които и последният премиер в правителството на Кадафи – Багдади ал Махмуди, и бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси.
41-годишният Сейф ал Ислям е архитект и инженер по образование. Учил е в Австрия и Великобритания. Завършил е престижното Лондонско висше училище по икономика и политически науки, където му е присъдена и степен „Доктор по философия“.
Сейф ал Ислям бе обвинен в престъпления срещу човечеството и от Международнит наказателен съд, който иска Сейф ал Ислям да му бъде предаден за провеждане на съдебен процес в Хага. Либийските власти обаче отказват да изпълнят това искане, настоявайки той да бъде съден в родината си.

Comments

comments