Еврокомисар Тисен: До 5 години 90% от професиите ще изискват дигитални умения

„Имаме 24 млн. безработни и 2 млн. незаети работни места в Европа. Това до голяма степен е резултат от недостатъчните умения на хората”. Така еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен коментира парадоксът на пазара на труда в Европа.
На въпрос на Economy.bg какво прави Европейската комисия, за да се преодолее това разминаване, комисар Тисен посочи, че това не е проблем само за България, но и за много страни в Европа.
„20% от населението в трудоспособна възраст в ЕС има ниска степен на грамотност и аритметични умения, а при 25% цифровите умения за използване на ИКТ технологии липсват”, подчерта еврокомисарят по заетостта по време на форум в Брюксел, посветен на младежката безработица, на който Economy.bg беше единствената българска медия.
На въпрос относно мерките на Еврокомисията в посока развитието на дигиталните умения на европейците, че в близко бъдеще 90% от професиите ще изискват определено ниво на дигитални умения, комисар Тисен отбеляза: „Трябва да добавим дигиталната грамотност в обсъжданията за дигиталния пазар, защото това е нещо, което всеки трябва да умее. Нужни са ни повече от основни умения”.
Според изявлението на експерта, от професионалисти с дигитални умения ще има нужда не само ИТ сектора. „Знаем, че след 5 до 7 години близо 90% от работните места ще изискват определени дигитални умения. Проучваме какво може да направим в тази посока. Знаем, че това е голям проблем”.
Комисар Тисен обърна внимание че, „имаме нужда от повече хора в STEM професиите (Science, Technology, Engineering and Mathematics), но и от хора, които могат да мислят креативно, от хора, търсещи решения”.

Comments

comments