Евродепутатите си вдигнаха парите за асистенти до 23 000 евро на месец

Всеки европейски депутат ще получи допълнителен бюджет за наемане на асистенти или експерти от 18 000 евро за 2016 година. Увеличението е от 1500 евро на месец и вдига месечния лимит на депутата за такива разходи от 21 379 евро сега на 22 879 евро.
Общото годишно увеличение на бюджета за асистенти ще е с около 13,5 милиона евро. С него годишният разход за асистенти на институцията от 192,7 милиона евро сега догодина става 206,2 милиона евро.

То е съгласувано след консултации между Бюджетната комисия и Бюрото на парламента, което се състои от председателя, 14-те му заместници и петимата квестори, каза Балаш. Парламентът трябва да го одобри в пленарно заседание на 29 април, след като то мине през Бюджетната комисия на 27 април, каза тя.

Според днешна публикация във „Файненшъл таймс“ преговорите за размера на увеличението са тръгнали от раздалечени позиции, като Европейската народна партия е искала то да е двойно на съгласувания размер, социалистите са се придържали към него, а зелените са били против каквото и да е увеличение.

Евродепутатите са 751. Всеки от тях има право да си назначи до трима асистенти, които го подпомагат в дейността му в Брюксел и в Страсбург, и неограничен брой местни асистенти в своята страна. Новите условия на заплащане ще включват увеличен контрол на парламента над наемането на местните асистенти, каза Балаш.

В момента европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява как ги е назначавал крайнодесният френски Национален фронт на Марин Льо Пен. Председателят на парламента Мартин Шулц сигнализира, че фронтът, който се бори за разтурване на Еврозоната и на ЕС, е издържал на практика свои партийни структури във Франция с част бюджетите за местни асистенти на 23-мата си евродепутати.

За сегашния седемгодишен бюджетен период (2014-2020 година) ЕС е предвидил 6 на сто от разходите си или около 70 милиарда евро годишно за издръжка на администрацията си. Една пета от тези пари отиват за Европейския парламент, каза Балаш. /БЛИЦ

Comments

comments