Д-р Петър Илиев: Няма зараза от водата в Петрич, това е политическа атака целяща да опетни управителя на ВиК

След публикации в няколко местни медии, твърдящи че над 50 петричани са окупирали спешното отделение в града с болки в корема, и бе цитирано твърдение на лекари от Спешно отделение -Петрич, че причината е във водата , която пият, ние направихме собствена проверка.
Проведохме разговор със завеждащ Спешно отделение -Петрич д-р Петър Илиев, който обясни пред нашата камера, че в никакъв случай няма зараза причинена от водата в града, той обясни , че в момента има вирус с цитираните в медиите симптоми. Той е категоричен, че никой от работещите в Спешен център не е давал подобна информация и че написаното в медиите е манипулативна информация.
Д-р Илиев, сподели още, че се касае вероятно за политическа атака срещу директора на водното дружество в града – Илиан Ушев.
Разполагаме и с предписание на РЗИ-Благоевград, получено във ВиК Петрич на 18/08/2015 год., в което се твърди, че на 06/08/2015 год. взета проба от водата в Петрич показва сериозно завиишени стойности на няколко пабктерии.Оказва се, че ако наистина пробата е реална, наличието им би довело до сериозна епидемия в града, която вече трябваше да се е разразила. Такава все още няма обаче, а ние неколкократно се опитахме да се свържем за коментар с д-р Лена Павлова директор на РЗИ- Благоевград, за да отговори на въпросите ни и най-вече, ако наистина има опасност от епидемия защо 12 дни се е забавило предписанието, преди да се връчи на директора на ВиК Илиан Ушев, за да се вземат необходимите мерки, както и защо не е присъствал служител на дружеството, когато е взимана пробата, каквато е практиката до сега. Тъй като не успяхме да се срещнем с д-р Павлова, ние изпратихме по имейл нашите въпроси и ще публикуваме официалният отговор на Здравната инспекция, когато го получим.
11880209_10206283849006355_2143668180_n


Оказва се, че може би твърденията на д-р Илиев за опити да се опетни името на Илиан Ушев по чисто политически причини са съвсем реални. Освен проверката и публикациите за замърсяване на водата, той е атакуван и от няколко страни със запори за дългове , които са направени по времето на предишният управител на ВиК-Петрич -Васил Божанин.

Фирма „Бонима” на петричкия бизнесмен Николай Влахов наложи запор преди дни на всички сметки на ВиК – Петрич за задължение в размер на 35 815,12 лева. Това веднага предизвика обществен скандал в южната община. Публично известно е, че наложилата запор фирма и собственикът й са приближени на кмета Вельо Илиев и заместника му по ТСУ Христо Георгиев. Също толкова публично известно е, че водещият изпълнителното дело частен съдия изпълнител Шукри Дервиш е бивш колега и дясна ръка на Христо Георгиев. Скандалното е, че приближената на общинските управници фирма налага запор на общинско дружество. Управителят на ВиК Илиан Ушев спешно поиска още тогава да бъде свикано заседание на председателския съвет на Общинския съвет, за да информира за създалата се ситуация. Съветниците заподозряха схема за източване или слагане на ръка върху общинското предприятие и се заканиха до дни да сигнализират прокуратурата за проверка дали това е така. Самият управител Ушев заяви, че някой иска да фалира ВиК – Петрич.
Bojanin
Всичко започва през лятото на миналата година, когато се осъществява проект на ПУДОС по подмяна на водопровода на улица „България” в Петрич. Не е ясно как ВиК е избрана за изпълнител на проекта – дали след устна уговорка между кмета Вельо Илиев и тогавашния управител на предприятието Васил Божанин. На сайта на ВиК известно време е било качено обявление за обществена поръчка, но след време по неизвестни причини и неизвестно кой го сваля от сайта. Не е ясно и защо ВиК е трябвало да закупи водопроводните части именно от „Бонима”.
730-88
Първоначалната стойност на проекта е около 173 000 лева. После е намалена на 72 000 лева. В продължение на около един месец ВиК работи на обекта. В крайна сметка работниците не получават премии. До момента ВиК не е получила от общината тези 72 000 лева, които е трябвало да получи. Общинска администрация не дава информация дали ПУДОС е превело парите.
Закупените от „Бонима” ВиК части са заведени в 4 приемо-предавателни протокола, последният от които е от 11.08.2014 година. Повече от 4 месеца след това няма фактура от „Бонима” за частите. Едва на 22.12.2014 година тогавашният управител на ВиК Васил Божанин подписва и завежда фактурата. Случайно или не, това става непосредствено преди регистрацията в съда на новия управител Илиан Ушев.
Почти година след като е изпълнила водопровода на улица „България”, ВиК – Петрич получава запор от „Бонима”, вместо да получи от общината парите за свършената работа.
Вчера стана ясно,че нови две дружества са наложили запори на сметките на ВиК – Петрич заради дългове, направени по времето на бившия управител Васил Божанин, това съобщи вчера на заседание на председателския съвет настоящият управител на общинското дружество Илиан Ушев. Така заедно с наложения от фирма „Бонима” запорите на сметките на ВиК стават три.
Мислех си, че ще има нови запори, но се надявах това да не стане. От понеделник обаче те са факт – от „Анкер груп” за сумата от 5755,14 лева и от адвокатско дружество „Попова и Хантова” за около 24 000 лева, съобщи Илиан Ушев пред съветниците.
Той заяви: Общо трите запора заедно с този от „Бонима” са за задължения от около 67 000 лева, направени по времето на бившия управител Васил Божанин. Останали са задължения и към „Хаджиеви – Стойчеви” ООД – 15 000 лева за гориво, и към „Профил” ООД – 27 780 лева за тръби и материали. Необходими са 103 083 лева за спешно погасяване на тези задължения.
„Анкер груп” е свързана с кметския наместник на Митиново Венцислав Георгиев, тя се води на името на неговия тъст. Дължимите 5755 лева са за изкопни работи с багер на „Анкер груп”. Единият обект е водопроводът на Рупите, другият – водопроводът на улица „България”. С адвокатското сдружение има сключен договор за правно обслужване. 5218 лева дружеството е получило за воденето на спечелено дело срещу фирма длъжник. Тази сума бившият управител Васил Божанин не е изплатил. Другите 18 789 лева са за период от около 2 години, през които адвокатското дружество не е водило дела. Въпреки това тези пари съществуват като задължение. Парите към „Анкер груп” са изплатени, заедно с тях са изплатени около 2000 лева такса към частния съдия-изпълнител Шукри Дервиш. С адвокатското дружество ще се съдим, но през това време сметките ни ще продължат да са блокирани. Заедно с таксите на съдия-изпълнителя парите по случая с това дружество ще станат около 30 000 лева. По трите случая таксите на съдия изпълнителя ще надхвърлят 10 000 лева.
Именно тези хора и фирми, бяха сочени като кръга около кмета Вельо Илиев, от страна на строителите по време на протестите срещу него преди броени месеци.
Всички тези факти показават и потвърждават, че вероятно се опитва да се окаже сериозен натиск върху Илиан Ушев от определена група хора, както и той да бъде подведен под отговорност за неща, за които не е виновен. Опита да се внуши на хората чрез медиите, че има опасност от епидемия е един от най-неприятните методи, които някой използва умело, за да предизвика общественото недоволство в едно с оказваният натиск със запорите, за да предизвика освобождаването на Илиян Ушев от поста.
Той, обече е решен да се бори срещу всякакви подобни манипулации, както и да извади водното дружество от състоянието до което е докарано то, независимо от това, че предшественика му го е оставил в това състояние.

Comments

comments