Дългият престой в полумрак съсипва мозъка

51967686 - back view of modern programmer sitting and writing code in dark room

Ако предпочитате да работите в полумрак в своя офис, защото това ви създава настроение, трябва да си помислите добре дали да продължавате. Според ново проучване от Мичиганския държавен университет, има основание да се смята, че продължителният престой в полумрак съсипва мозъка.

Учените са установили вредното влияние чрез тестове с плъхове, оставени на полу-тъмно през деня. Оказва се, че мозъчните им способности драстично намаляват. Същото може да се окаже вярно и за хората, пише GreenTech.bg.

Използваните в проучването гризачи са „нилски” плъхове, които са дневни животни – това означава, че спят през нощта и са активни през деня. Групата от животни била оставяна на слаба светлина през деня за период от четири седмици. За това време те загубили около 30% от капацитета в своя хипокампус – част от мозъка, свързана с ученето и паметта.

В крайна сметка животинките се представили слабо в пространствена задача, която били научили и изпълнявали сполучливо преди това. Друга група плъхове била изложена на ярка светлина всеки ден пак в продължение на четири седмици. Справянето със същата задача след този период даже се подобрило.

Производителността и капацитетът на мозъка на плъховете, живели в полумрак, се възстановили напълно, след като им бил даден един месец почивка от тъмнината и след това били оставени четири седмици на ярка светлина през деня.

Продължителното излагане на слаба светлина води до значително отслабване на мозъчния невротрофичен фактор, обясняват учените. Това е пептид, който поддържа здрави връзките и невроните в хипокампуса. Слабата светлина предизвиква и намаляване на дендритните връзки, които позволяват на невроните да комуникират един с друг.

Тъй като светлината не засяга директно хипокампуса, учените смятат, че тя навярно влияе първо върху други части на мозъка, след като премине през очите. Една област, която е възможно да е засегната, е група от неврони в хипоталамуса, които произвеждат пептид, известен като орексин. За този пептид се знае, че влияе върху редица мозъчни функции.

Като се има предвид този факт, изследователите предполагат, че даването на орексин на плъховете, живеещи в полумрак, би могло да има същия ефект като излагането им на силна светлина. Ако това се потвърди, откритието би имало благоприятни последици за хора със зрителни проблеми – възрастни или такива със засегнато зрение.

Comments

comments