Дупница отбелязва 85 години от създаването на ПСС

Monte-Rosa

Честване по случай 85 години Планинска спасителна служба в България ще се проведе на 13-и декември в „Околийската къща“ в Дупница.

В продължение на толкова години, това е една от най-хуманните доброволчески дейности, които продължават и до днес.

Дупнишкият отряд пък вече 63 години не спира своите акции по спасяването на пострадали в планината, като през тази година регистрира и рекорд с над 20 спасителни операции до момента.

На честването ще присъства и един от 6-мата дупничани, които са участвали в голямата акция през 1954 година на Рибни езера, където се обучават планински водачи. Лавина обаче затрупва 42-ма от тях, като 3-ма загиват. В спасителната акция участват 6-ма доброволци от Дупница – Атанас Тасев (Джуко), Георги Лазаров (Гофето), Борис Богоев (Боре Маца), емблематичният футболист на „Марек“ Сашо Костадинов (Фури) и братята Ангел Томанов (Чинаро) и Димитър Томанов (Клюна). Именно последният, който е на 83 години и е сред учредителите на дупнишкия спасителен отряд ще разкаже част от спомените си за различни акции.

Началото на събитието е 18 часа, а Община Дупница кани всички бивши спасители, спасени в акции, както и граждани да заповядат на тържеството.

 

Comments

comments