Стартира четвъртото издание на театралния фестивал в Благоевград „Тара-ра-бумбия“

С нов модул от тази година – танцов театър, стартира четвъртото издание на театралния фестивал в Благоевград „Тара-ра-бумбия“, съобщиха продуцентите от Община Благоевград. На 11 май събитието ще бъде открито с постановката „Българска токата“ на един от най-изявените български хореографи, работещи в областта на съвременния танц Мила Искренова. В модула ще се играят още и най-новият пърформанс на DERIDA Dance Center „ZEN PLAY” и танцовият спектакъл на независима танцова компания Креди арте „ARTisT ”.

„Тара-ра-бумбия“, е фестивална платформа за млад театър, организирана от Община Благоевград. Тази година в града от 11 до 21 май в залите на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще се проведе неговото четвърто издание От 2013 г. насам, в рамките на събитието през май, в града гостуват едни от най-интересните заглавия от театралната сцена в България.

Тази година програмата на „Тара-ра-бумбия“ представя различни жанрови и тематични акценти. В селекцията на фестивала зрителите могат да гледат последното представление на Мариус Куркински, което направи своята премиера в края на март, „Синята птица“, както и „Слугините“ на Диана Добрева, и двете продукции на Народния театър. Едни от безспорните акценти в програмата са и пиесата „Пилето“ на Младежки театър „Николай Бинев“ на младия и изключително талантлив актьор Васил Дуев , пиесата „Лив Щайн” на Крис Шарков на Малък градски театър, „Театър, любов моя!” по Валери Петров на театър 199 с режисьор Касиел Ноа Ашер и др.

С представление на 13 май ще гостува и Сатиричния театър „Алеко Константинов“ с постановката „Дакота“ с участието на Захари Бахаров, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов и Александра Василева. Освен със звездния си актьорски състав, постановката на световноизвестния испански драматург Жорди Галсеран е интересна с това, че е един от най-поставяните му текстове в театрите в цял свят.

В рамките на театралния маратон на 14 май, провокативният Иво Димчев ще изнесе пърформанса си „SONGS FROM MY SHOWS”, в който събира над 10 песни от различни свои спектакли и ги представя като самостоятелни и независими музикални опуси. Концертът е показван с голям успех това лято във Виена, Ню Йорк, Белград, Сао Пауло, Брюксел, Париж и др.

Тази година в международната програма на фестивала гостува Народен театър Битоля, Македония с „Последна нощ” от Ингмар Вилквист с режисьор- Андрей Цветановски, Драматичен театър „Джинот”, Велес, Македония с „Федра ”от Сашо Димоски и реж. Александър Ивановски, както и Pop –up Театър от Санкт-Петербург, Русия с „Топливо” в режисура на Семьон Александровски.

В програмата са представени спектакли на сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай“, Учебен театър при НБУ, независимия Театър „Реплика”.

Модулът „Памет” на „Тара-ра-бумбия“, който цели да търси мост между поколенията в театъра, ще представи книги и филми, посветени на двама от най-големите български режисьори – Крикор Азарян и Димитър Гочев.

Билетите са вече в продажба на цени от 5 до 10 лева на касите на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в града.

Фестивалът е част от културния календар на Община Благоевград.

жж

ц

Comments

comments