Другата гледна точка за Роженския събор според писателя Христо Стоянов: Не събор, а национален селски панаир

Възраждането на Роженския събор е едно от значимите културни събития в страната ни. Големият му смисъл е да ни припомни, да запази и да съхрани български традиции, останали непреходни през цели векове. И именно за това, публикуваме и критични мнения за другата страна на събора, извън всичко хубаво, което публикувахме и досега. Като българи се надяваме да запазим от опростачаване и чалганизиране изконните ни традиции, като ни се иска нетърпимостта да бъде проявена не срещу тези, които представят фактите, а срещу тези, които ги създават.
Ето го и мнението на писателя-родопчанин Христо Стоянов:
„Рожен – 2015. Не събор, а национален селски панаир – с кюлотите, чорапите, „бутиковите тениски“, мъниста, татуировки, виенски колела и блъскащи се колички… Само една циганка съхраняваше българското и продаваше калцуни и пъстри тъкани черги. Всичко това омесено с наддаване за добитък, блеене и мучене на животни. не случайно съборът носеше заглавието „Национален събор Рожен – 2015 на народното творчество и животновъдството“. Както виждате творчеството и животновъдството са народни… Чалгата е в главите на организаторите – от край до край…“, се възмути родопчанинът. Писателят документира всичко със снимки, за да не може никой да се усъмни, че би могло твърдението му да е преувеличено.
Следва да отбележим, че не беше спазена и забраната за звучене на „чалга“. Силна поп-фолк музика звучеше от много места по време на втория ден от Роженския събор. Собственици на атракционни съоръжения на родопските поляни бяха пуснали този вид музика, въпреки строгата забрана, съобщи Нова телевизия. Припомняме, че организаторите от Община Смолян предупредиха преди събора, че там ще се чуват само фолклорни ритми и чалгата ще бъде строго забранена, а търговците глобявани солено, ако я пускат по уредбите си. Оказа се обаче, че има достатъчно нарушители и няма какво да ги спре. „Ние сменихме малко музиката, после пак си пуснахме чалга“, разказва човек, работещ на развлекателните съоръжения. „Тя публиката е разнообразна, предпочита всякакъв вид музика“, обясни търговецът, но не уточни дали е бил глобен от организаторите.

Comments

comments