Дроновете ще следят за промени в околната среда

Еколозите имат ново средство за защита на околната среда и наблюдаване на промените в нея – дроновете, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на австралийско изследване.

Автоматичните летателни апарати са по-точни от традиционните средства за проследяване на промените в животинските популации и в околната среда.

Учени от университета Монаш стигнаха до този извод, като сравниха въздушни снимки, направени с дронове над тропически и субантарктически острови, със събирана от хора на земята информация за птичи популации.

„Това открива вълнуващи нови възможности за по-точен мониторинг на земните екосистеми“ – каза Роан Кларк от екипа, цитиран от БТА.

Той обясни, че дроновете вече се използват за наблюдение на различни животни – от гнездещи птици до слонове. Никой обаче досега не е проверявал дали този метод е по-точен от традиционните техники.

Еколозите вече използват все по-високотехнологични средства, например спътникови снимки, за да следят обезлесяването, ефекта от сушите и незаконното минно дело, особено в опасни селски райони.

Comments

comments