Драстични превантивни мерки срещу автомобилните катастрофи

Начинаещите шофьори да нямат право да карат мощни коли е една от идеите, които обсъждат катаджии и експерти, с която се цели да се намалят жертвите на пътя, пише в. „Монитор”. Според дългогодишни пътни полицаи, ако нов и неопитен водач има забрана да кара кола над 100 конски сили, това драстично ще намали катастрофите с млади хора. Ако бъде приета, забраната ще важи за първите 3 години, след като шофьорът е получил книжка.
Статистиката сочи, че най-често младите шофьори нямат собствени коли, а карат автомобилите на родителите, които често са много мощни. Новият шофьор обаче няма реакции да овладее подобно возило и затова по-често може да се стигне до сериозен инцидент на пътя.
Сред другите мерки, за които настояват катаджиите е да се върне обучението на полигон за младите шофьори, както и да се увеличат часовете практика зад волана. Според пътните полицаи в момента времето за кормуване е крайно недостатъчно за неопитен човек да се научи да владее колата и затова често се стига до нелепи инциденти. Катаджиите настояват и за повече часове извънградско и нощно кормуване, тъй като по тъмно и извън населените места в градовете се случват най-бруталните катастрофи, с най-много жертви.
Освен това експертите искат всеки кандидат шофьор да мина и през задължително препитване по техническата част на автомобила. “Вземат книжки, а не знаят, ако им свърши течността за чистачки или спукат гума, как да се оправят”, възмущават се катаджиите.
Те имат и предложение и опитен водач да отговаря за новите зад волана със собствената си шофьорска книжка. Според пътните полицаи, ако един родител знае, че може да остане без документ за правоспособност заради изпълненията на детето си на пътя, със сигурност ще следи изкъсо отрочето си. Още една идея с цел намаляване на катастрофите е начинаещите шофьори да трупат първоначален опит в продължение на една година с придружител на съседната седалка в колата, след като са се сдобили с книжка. Мярката лансира зам.-шефът на транспортната комисия в НС от ГЕРБ Иван Вълков. Той смята, че подходът трябва да се прилага за всички нови водачи независимо от възрастта им, а не само за ненавършилите пълнолетие, в случай че се възприеме идеята на непълнолетните да бъде разрешено да шофират с друг човек до себе си. На последното си заседание Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата е разписала текстове, които да бъдат поместени в изцяло нов Закон за движение по пътищата. Част от тях касаят именно младежите, взели книжка.
Идеята е непълнолетните, които са навършили 16 години, да могат да шофират с придружител, каквато практика имало в редица държави, сред които Германия. От комисията обаче искат за тях да важат различни правила – да сядат зад волана първоначално с 2/3 от стандартния брой контролни точки, на магистралите да могат да карат с до 110 км/ч вместо със 140 км/ч, а в останалите извън населени места с до 80 км/ч, вместо с 90 км/ч, както и да попадат под ударите на закона при 0,2 или повече промила алкохол в кръвта, а не както останалите водачи при 0,5.

Comments

comments