ДПС пита премиера защо свързва Пеевски с корупция

ДПС попита премиера Кирил Петков защо в изказванията си свързва името на депутата от движението Делян Пеевски с корупцията. Темата беше повдигната по време на парламентарния блиц контрол в отсъствието на Пеевски, който рядко посещава Народното събрание, като на Петков се приписа, че е обвързал вчера строителството на продължението на газопровода „Турски поток“ с депутата.

Вчера в началото на заседанието на Министерския съвет Петков каза, че ще нареди пълна проверка на строителството на газопровода.

Днес Петков отговори, че на срещите си в САЩ в началото на седмицата, а и в европейски формат преди това, всички партньори му сочат, че подобни енергийни проекти са един от основните инструменти на политиката на (руския президент Владимир) Путин за влияние чрез корупция на чужди правителства.
„Когато една страна реши да построи „Руски поток“ през територията на България без шанс дори най-бедната част на страната да има възможност да черпи от този газ и похарчим 3 млрд. лв. от нашите пари, тогава явно има някаква друга причина“, възмути се Петков.

И припомни, че джип на компанията – строител на газопровода, е бил открит в гаража на пиара на лидера на ГЕРБ.

Конкретно за Пеевски отговори, че на срещите му в Министерството на финансите на САЩ е било казано, че България е страната, в която американският закон „Магнитски“ е приложен най-мащабно, а депутатът Пеевски е един от тримата санкционирани.

 

Станислав Анастасов от ДПС изрази учудването си как Петков е стигнал до извода за руски обвързаности на представители на движението, след като България е влязла в ЕС по време на управление с негово участие и описа партията като проевропейска. Той настоя за създаването на временна парламентарна комисия за проучване на всички факти около „Южен, Турски, Балкански и вашия Руски поток“ с цел да „пресечем възможността да продължавате с фалшивите новини“. Председателят Мустафа Карадайъ също взе думата, за да напомни, че Пеевски обжалва в САЩ санкциите срещу себе си, докато подпис на Петков (като служебен икономически министър) седял под документ, че „Пеевски няма нищо общо“. Петков не отговори.

 

Пеевски беше санкциониран по глобалния закон „Магнитски“ от САЩ през юни 2021 г. Той е описан като
„олигарх, който регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“.

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments