ДПС отказа да оттегли Бат Сали

ДПС няма да оттегли обявения за депутат в 43-тото Народно събрание Александър Методиев – Бат Сали. Това е официалната позиция на партията, представена в Кюстендил от председателя на ДПС Лютви Местанл.

Местан посочи, че не трябва да се очакват от него противоконституционни действия.

„Анализирах исканията на протестиращите от Кюстендил и Дупница, има порок, жесток порок в Изборния кодекс. Най-големият проблем в методиката за вторично преразпределение е за гласовете от чужбина, не кандидатите предизвикаха тази аномалия. Ние бяхме жертва на този нов ИК още през 2013 г. в Хасково. Тази година аномалиите се проявиха най-драстично в Кюстендил. В Силистра БСП с 8011 гласа има нула мандата, докато Атака с 1415 гласа има един мандат. Същото е в Търговище, Смолян, Видин, където кандидати станаха депутати с по 1000 гласа“, добави Местан. Той е убеден, че това е проблем, който трябва да се реши.

„Това тръгва от Кюстендил. Но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия. Ние не сме авторите на този закон. Виждам мотивите на протеста. Недоволството е заради закона, а не заради политическите лидери“, подчерта Местан.

Дойдох в Кюстендил от уважение към местната власт и паметта на един българин – Димитър Пешев, спасил от немските концлагери едно българско малцинство.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов предложи депутатите избрани от 10 МИР да не полагат клетва на 27 октомври, в знак на протест срещу изборната аномалия.

Около 50 души протестиращи пред общината в Кюстендил чакаха пристигането на Местан, но той влезе през задния вход и не потърси диалог с хората.

Срещата бе поискана от кмета на Кюстендил Петър Паунов по повод избирането на Бат Сали.

Разговорът между кметовете на Кюстендил и Дупница и Лютви Местан продължи 50 минути.

Петър Паунов и Методи Чимев настояват ДПС да оттегли своя кандидат в Кюстендил и той да не бъде депутат от Кюстендилския избирателен район.

Comments

comments