До края на лятото пускат в експлоатация бързите влакове в Южна България

Новите жп трасета са готови за експлоатация. Това са линиите в Южна България, които ще позволят влаковете да се движат с висока скорост. Новината съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски в сутрешния блок на БНТ.
До края на лятото ще стане готово цялото направление по линиите в Южна България – от Свиленград – Димитровград – Пловдив – Септември, уверява Московски. Проекти, реализирани по „ОП Транспорт“ 2007 – 2013. Към този момент са обявени тръжни процедури от порт Бургас през Пловдив – Септември -Елин Пелин- София – Драгоман. Крайната цел е да се върже по южното направление сръбската, турската и гръцката граница, и пристанище Бургас.
Министърът на транспорта увери, че има проектна готовност за проекти в Северна България, но няма финансиране, както и по линията Русе – Варна.
Транспортният министър коментира и темата за състоянието на БДЖ. „БДЖ е най-голямото предизвикателство на министерството на Транспорта. БДЖ – операторът вече дълги години е в много тежко финансово състояние и полагаме максимални усилия да бъде първо спасено и после оздравено“, съобщи Московски.
„БДЖ-Товарни превози има над 100 млн. дългове, но приватизацията е спряна, защото след повече от година опити да се приватизира, се оказа, че няма потенциален инвеститор“, посочи още той.

Comments

comments