Доц. Чорбанов: Депутатите трябва да бъдат тествани безплатно

„Зеленият сертификат не спира разпространението на COVID-19, а смисълът му е точно такъв. Затова и от „Има такъв народ“ не подкрепяме въвеждането му в НС. Всеки работодател, който изисква зелен сертификат, трябва да поеме разходите и да им осигури безплатно тестване, включително и НС“. Това заяви за „Твоят ден“ доц. Андрей Чорбанов, имунолог и депутат от „Има такъв народ“.

Според него новосформираният пандемичен комитет няма да вземе адекватни мерки.

„Омикрон гази по брутален начин сертифицираното население на Европа и Америка. Данните показват, че ваксинираните не са защитени от този вариант. Имунизацията е личен избор, няма отношение към общественото здраве“, подчерта депутатът.

„Логиката изключва в момента да се въведе рестриктивна мярка за работа на НС. Нашето отношение към зеления сертификат не е положително, с оглед на неговата ефикасност и съмнителна ефективност“, посочи имунологът. И допълни, че трябва да се види защо починалите в интензивни отделения в Англия са по-малко, отколкото у нас.

„Да се проучи дали починалите изобщо са подлежали на имунизация. Хората на възраст и с хронични заболявания следва да се грижат повече за себе си, а ваксината допълнителен фактор, който може да им помогне. Спорът е дали зеленият сертификат е аналогичен на реалната протекция на населението от коронавирус“, коментира още доц. Чорбанов. Той не е ваксиниран, а е преболедувал и смята, че има достатъчен имунитет.

Comments

comments