Доц. Кунчев: В 4 училища в София има нещо като епидемичен взрив на коклюш

„Разпространението на коклюш ще продължи, най-вече в организирани колективи. В четири училища в София вече имаме нещо като епидемичен взрив, но не е голям. Най-големият е в 145. ОУ – осем деца, другите са по шест, по три. Има засегнато едно частно училище. Това вероятно ще се появи и в страната.“

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в „Тази сутрин“.

„Ако една кашлица се задържа повече от седмица, 10 дни, две седмици и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, трябва да предприемат изследване за коклюш“, съветва доц. Кунчев.

У нас има 66 случая на коклюш, като повече са на деца, които се намират в период преди реимунизацията на 12 години. По думите му, когато заболяването влезе в училище или детска градина, мерките не са особено ефективни.

„Съгласно наредбата се издирват контактните лица, поставят се под медицинско наблюдение. Изолира се случаят, за да не създава нови контакти и да не заразява други деца. Обикновено контактните, които заболяват, са или деца от близкото обкръжение, или от класа. Не е като грипа или морбилите, просто да минеш и да се заразиш. С това сравнително добро имунизационно покритие няма условия за чак такива драматични развития“, каза главният държавен здравен инспектор.

 

Comments

comments