Дончев: Кметовете с лъскави лимузини могат да бъдат глобени с 1500 лева

Кметовете, за които екип на предаването „Разследване” разкри, че се возят в служебни лимузини за стотици хиляди левове, подлежат на санкция от максимум 1500 лева. Но само, ако бъде доказано по безспорен начин, че с покупката на скъпите коли са нарушили Закона за обществените поръчки. Това каза в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Той допълни, че е разпоредил на ръководството на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да направи проверка на случая с кмета на Балчик Николай Ангелов. Той се вози в автомобил, при поръчката на който е заложил като изисквания точно определени екстри.

„Законът не може да гарантира морала”, коментира още вицепремиерът.

Той заяви, че ще предложи въвеждането на таван на цените на служебни коли, така че законово да се определи някаква максимална стойност на обществените поръчки за тях.

Дончев подчерта, че разкритите от „Разследване” случаи с прекомерни харчове на общински пари показват, че цялата система на местното самоуправление не работи.

Comments

comments