Домашни бои за великденските яйца

Всяка година около Великден усилено се дискутира качеството на боите за яйца, предлагани на пазара. Всички те съдържат изкуствени оцветители и някои меко казано плашещи съставки. Редки са случаите, когато боите причиняват видими здравословни проблеми, но това със сигурност не означава, че те са напълно безвредни.

Дори сертифицираните бои за яйца включват цветове, синтезирани от нефтени деривати и каменовъглен катран. Карминовата киселина или както е по-известна като кохинил, често се използва при червеното оцветяване на храните. Нейният произход обаче е стряскащ – киселината се получава от изсушени и смачкани тела на бременни женски насекоми. Това, че не се вижда какво стои зад синтетичните бои за яйца, не ги прави безопасни.
Време е да помислите за алтернативни варианти. Как ви звучи да замените традиционните бои с домашно приготвени багрила? Чрез използването на натурални съставки за боядисване не само че знаете какво точно консумирате, но и получавате красиви и свежи цветове.

Нужните съставки за натуралните бои ще намерите в своята кухня, а смесването на продуктите е достатъчно увлекателно, за да замести традиционното боядисване на яйца. Някои от храните работят най-добре, когато се слагат още при варенето на яйцата. Не забравяйте, че колкото по-дълго оставите яйцата накиснати, толкова по-наситен цвят ще получите.

Ето и как да направите своите домашни натурални багрила:

1. Червено

– голямо количество обелки от червен лук (варете с яйцата);

– сок от нар;

– 2. Оранжево

– обелки от жълт лук (варете с яйцата);

3. Жълто

– лимонена или портокалова кора (варете с яйцата);

– семена на целина (варете с яйцата);

– кимион (варете с яйцата);

– куркума (варете с яйцата);

4. Бежово

– семена от копър (варете с яйцата);

5. Кафяво

– силно кафе;

– тъмни орехови черупки (варете с яйцата);

6. Зелено

– спанак (варете с яйцата);

7. Синьо

– консервирани боровинки и техния сок;

– лилави зелеви листа (варете с яйцата);

– гроздов сок;

8. Лилаво

– обелки от червен лук, но по-малко количество, отколкото това за червения цвят (варете с яйцата);

Comments

comments