Докъде се простират правомощията на прокуратурата и главния прокурор?

Част от текстовете в Закона за съдебната власт са пренесени от отменено вече законодателство, действало по време на старата Конституция от 1971 г. и затова често се казва, че прокуратурата надхвърля правомощията, които Конституцията от 1991 г. ѝ е дала.

Това обясни пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

„Голяма част от наследеното, да кажем, движение по инерция в областта на съдебната власт, бяха тези разпоредби, приети в Закона за съдебната власт. И оттук – връщането в други рамки, различни от онези, които са действали при предишна конституционна разпоредба, става трудно.“

В Конституцията е записано, че прокуратурата може да иска отмяна на незаконосъобразни актове, а в Закона за съдебната власт се говори и за действия, а в практиката и бездействията се считат като основание за проверка, уточни преподавателят.

В искането, което отправя Министерският съвет към Конституционния съд, има две искания – първото е за тълкуване докъде се простира правомощието на прокуратурата да иска отмяна на незаконосъобразни актове, второто искане, вече въз основа на тълкуването на двете конституционни разпоредби относно правомощията на главния прокурор и на прокуратурата – докъде се разпростират и дали не излизат отвъд онова, което е вложено в конституционния текст“, коментира конституционалистът в предаването „Преди всички“.

Comments

comments