Доклад установи липса на контрол от пътната агенция на магистрала „Струма“

 

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) публикува доклад за автомагистрала „Струма“, по-конкретно за участъка в района на село Боснек, където на 23 ноември 2021 г. стана катастрофата с македонския автобус, при която загинаха 45 души. От института уточняват, че това е пети доклад за пътищата в България, предоставен от ИПБ на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

 

Подчертава се, че докладите категорично показват, че системно не се осъществява контрол от страна на стопанина на пътя, а именно – Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

 

ИПБ очакват от регионалния министър Гроздан Караджов отговори за предприетите от него действия за потърсена наказателна отговорност от длъжностните лица, осъществяващи контрол на строителството и поддръжката на пътищата в АПИ, които със своето бездействие са създали предпоставки за настъпването на тежки катастрофи.

По-конкретно в доклада се посочва, че в южната лента за движение в района на Боснек са подменени всички обезопасителни съоръжения, Констатирано е, че на обезопасителните съоръжения сглобката на тривълнестата преграда и вертикалните стълбове на двувълнестата преграда са компрометирани, като те не отговаряли на инсталационните изисквания.

 

„Стопанинът на пътя трябва да изиска от изпълнителя на строително-монтажните работи да ги въведе в изправност съгласно инсталационния стандарт или лично да поеме отговорност за тези несъответствия“, настояват от ИПБ.

 

Също така е констатирано, че при обезопасителна преграда в северното платно за движение болтовото съединение е компроментирано. Посоченият елемент от съоръжението е високорисков и не е в състояние да извърши необходимата работа съгласно изискванията на краш тестовете.

 

По АМ „Струма“ са били наблюдавани множество точки за прекосяване на платната за движение, за които водачите не са предварително информирани и където атакуващият ръб на ограничителните прегради не е обезопасен. Липсват твърди инженерни мерки, при което съществува възможност за неконтролирано пресичане на платната и последващо пътнотранспортно произшествие от коси челни и странични, или задни удари.

 

Уточнява се, че при изхода от АМ „Струма“ при Старо Село не е предвидена обратна връзка с южното платно за движение. Тази липса на функционалност причинява объркване и принуждава водачите да правят непозволени опасни завои в насрещната лента за движение. Констатиран е и непочистен пътен възел от сняг, принуждаващ МПС търсещи достъп до северното платно за движение на АМ „Струма“, да шофират в насрещното движение.

 

Според доклада на ИПБ временната организация на движението в района на Старо село е в директен конфликт с ускорителния шлюз, като тази изкуствено създадена нова неочаквана геометрия причинявала объркване. Тя принуждава водачите да направят бавно включване под висок ъгъл.

 

От ИПБ настояват, че това е директно следствие на комбинация от лошо планиране, лошо изпълнение от страна на строителната фирма и липса на контрол на временната организация на движението от страна на стопанина на пътя.

 

Преди дни в друг доклад на ИПБ беше посочено, че автомагистрала „Хемус“ е с висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия и е необходимо незабавно предприемане на действия за обезопасяване на автомагистралата от страна на стопанина на пътя. Според института необходимостта от обезопасяване на АМ „Хемус“ е незабавна предвид високия риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия вследствие констатираните опасности в участък от 50 км от магистралата (2 платна по 25 километра).

Comments

comments