Докладът за смъртта на бебе в Тетевен: Поведението на водещия лекар е неправилно още от приемането на родилката

Дежурният лекар е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Така е пропусната възможността да се извърши цезарово сечение, което дава по-добра прогноза за плода.
Това се посочва в доклад на Изпълнителаната агенция медицински одит относно извършени проверки в МБАЛ Тетевен за смъртта на починало момиченце при раждане по време на дежурство на д-р Нина Байчева.
Поведението на водещия раждането лекар е неправилно още от приемането на родилката, се посочва в одита. Наблюдението на хода на раждането е непълно и формално.
Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат одиторите. Като непосредствена причини за смъртта на детето са посочени полиорганна недостатъчност в резултат на ДИК синдром и кръвоизлив в храносмилателната система.
На дежурния лекар в тетевенската болница е образувано административно наказателно производство. Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е допуснал пропуски при воденето на раждането на пациентката.

Comments

comments