Дойче веле: Наказание за Меркел – така е в демокрацията

Без изненада приключиха изборите в три германски провинции. Управляващата коалиция трябваше да плати сметката за бежанската политика на Меркел. Марсел Фюрстенау коментира за Дойче веле резултатите. Съгласно предварителните данни в Рейнланд-Пфалц победа удържа Германската социал-демократическа партия (ГЕСП) с подкрепата на 36,2 % от избирателите, а в Баден-Вюртемберг лидери са „Зелените“ с 30,03 % от гласовете. Съответно в двете провинции ХДС получава 27 % и 31,8 %. Партията на Меркел отбеляза победа единствено в Санксония-Анхалт, където получи 29,8 % от подкрепата на гражданите. Управляващият в Германия Християн-демократически съюз (ХДС) излиза със загуби от местните избори в три федерални провинции – Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт. Независимо от това канцлерката Меркел ще продължи да управлява в Берлин. Тя ще запази и председателското си място в ХДС.

За младата надежда на консерваторите Юлия Кльокнер кариерата в правителството остава далечна перспектива. Даже прекалено далечна. След слабия резултат на нейната партия на тези избори водещата кандидатка на ХДС в Райнланд-Пфалц ще трябва още да почака. Ако въобще е имала амбиции да наследи Меркел, както твърдяха някои наблюдатели.

Резултатите от изборите не са изненада. Истинско чудо щеше да бъде, ако ХДС беше запазил позициите си – прекалено големи са резервите на германците към бежанската политика на правителството. Но тази политика не се води само от Меркел. Защитава я и коалиционният ѝ партньор от Социалдемократическата партия, която е вторият голям губещ на тези избори.

А действията на правителството, свързани с бежанците, се стоварват с пълна сила върху всичките 16 германски провинции. Така че тези избори бяха първата възможност на хората да изразят отношението си към бежанската политика. В този смисъл резултатите от тях са представителна извадка за настроенията на избирателите. И бяха напълно очаквани.

Дивиденти за „Алтернатива за Германия“
Единственият печеливш се нарича „Алтернатива за Германия“. Ако не беше бежанската криза, тази партия изобщо нямаше да бъде фактор на тези избори – вероятно дори не би прескочила 5-процентната бариера. А сега не само влиза в местните парламенти в три федерални провинции – „Алтернативата“ дори избори двуцифрен изборен резултат. Този свой триумф обаче тази партия не дължи нито на някакви изключителни качества, нито пък на лидерски умения. Точно обратното: само допреди една година враждуващите крила в партията се самоизяждаха, за да оцелеят.

Успехът на „Алтернатива за Германия“ беше неизбежен. Но той може да се окаже полезен в една стабилна демокрация, каквато е германската. Сега другите политически субекти трябва да се отнесат сериозно към сигнала, който изпращат тези провинциални избори. Той е повече от заслужен предупредителен изстрел към политиците, водещи една противоречива и непопулярна политика. Да не забравяме, че сред критиците на Меркел са и двамата водещи кандидати на нейната партия в Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг – Юлия Кльокнер и Гидо Волф. Въпреки това на изборите те платиха сметката за нейната политика.

Партиите на протеста идват и си отиват
Гневът и отказът да се гласува може и да не са за уважаване, но те са напълно легитимни мотиви. Протестен вот е имало и преди. От подобно поведение на избирателите печелят обикновено партии в крайнодесния политически спектър или екстремистки формации. Но нито една от тях досега не е успявала да влезе в някой провинциален парламент. В крайна сметка обаче решаваща е политическата субстанция, а при „Алтернатива за Германия“ тя изглежда прекалено тънка – във всяко едно отношение.

Но утвърдените партии, като ХДС, ХСС, ГСДП, Левите, Зелените и Свободните демократи не бива да разчитат само на слабостите на едва прохождащия противник. Това би било груба грешка. Сега те трябва да заложат на своята политическа сила и на убежденията си. За трите местни парламента в Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт това означава бързо да бъдат сглобени работещи коалиции. Защото живеем в прекалено трудни времена, за да се губи ценно време в партийни ежби.

А ако след сформирането на управляващи коалиции станем свидетели и на отговорна политика, не само по въпроса за бежанците, това ще бъде доказателството, че представителната демокрация е жива. Тогава ще можем спокойно да проследим следващите местни избори през септември – в провинциите Мекленбург-Предна Померания и в Берлин.

Comments

comments