Доживотен затвор за търговеца на онлайн дрога

Рос Улбрихт, създател и собственик на най-голямата онлайн борса за наркотици Silk Road, бе осъден на доживотен затвор без право на замяна от американски съд, съобщават световните агенции. Това е най-тежкото наказание, което той можеше да получи, след като беше признат за виновен.
Silk Road (пътят на коприната – англ.) беше достъпен само чрез мрежата Tor, като даваше възможност на наркодилъри и техните клиенти да извършват практически непроследими сделки, в които плащанията стават с bitcoin. Освен дрогата, „асортиментът” на сайта съдържаше и други законни и незаконни стоки.
Aмериканските власти го спряха през октомври 2013 г. Официалните данни разкриват, че през silk Road са минали около 200 млн. долара.
Съдията по делото срещу Улбрихт оприличи дейността му „атака срещу здравето на нашите общества”. „Вие не сте по-добър човек от всеки друг наркодилър. Вашето образование не Ви прави по-различен и прави действията Ви още по-недопустими”.
Улбрихт апелира за по-лек режим в затвора, а адвокатите му се бориха присъдата му да избегне този лош за него сценарии. „Имах своята младост, знам, че трябва да отнемете средата на живота ми, но, моля, оставете ми старостта”, написа Улбрихт в изказването си преди обявяването на присъдата.
Съдията на свой ред коментира твърдението му с думите: „демонстрация на арогантност”.
Все пак решението може да бъде обжалвано, кеото и най-вероятно ще предприеме защитата на подсъдимия.

Comments

comments