Общинската болницата в Дупница с 1,5 млн. лева дългове

Най-сериозния проблем пред общинската болница остават задълженията. Това заяви д-р Владислав Миков, който от 22 дни заема поста управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ Дупница, цитиран от Дарик. Към този момент задълженията са 1 500 000 лв. заедно с дължимите лихви. В края на декември миналата година са разплатени 220 000 лв. чрез частен съдебен изпълнител, но това е било за сметка на фонд „Работна заплата“.

През 2016 година голяма част от доставчиците са останали без каквито и да било плащания. Проверката на одитната комисия е показала, че са сключвани дублиращи договори. Така например за телефони е имало два договора с два оператора. И ако към единия сумата е била 2,70 лв. на сим карта, то на другата, сумата е около 10 лв. Освен това е имало два телефона заприходени към болницата, общата им цена е около 2 000 лв. Единият не е върнат, а другият е с повреден дисплей. Бонус от 5 000 лв. за сключения договор не е заприходен в болницата. Дублиращ договор е имало и за ремонт на рентгеновата апаратура.

Установена е и липса на 20 000 лв. от касата, парите са взети на ордер, но фактури няма. Проверката е установила още, че има изтрити файлове, липсват и документи.

Д-р Миков съобщи, че за двата апарата за хемодиализа е установен договор за бартер с автокъща, а апаратурата е заменена с услуга, за извършване на ремонт на покрива на хирургия. Това, което е установено е, че има още един договор за извършване на същата услуга със същата фирма, но е платена и сума от малко над 6000 лв. Апаратурата в момента е в болница в гр. Троян. Що се отнася до двата автомобила на болницата, които липсваха, вече се намират на паркинга на лечебното заведение, били са открити на два различни паркинга в София, като са установени редица повреди по тях.

За всички нередности открити по време на проверката сигнала е подаден до Община Дупница, от там се очаква да бъдат препратени до прокуратурата. Временно изпълняващ длъжността управител, преди избора на д-р Миков беше Росен Тимчев.

Comments

comments