Добринище ще дава собствено звание „Почетен гражданин”

Необходимо е да бъде регламентирано понятие „Почетен гражданин на Добринище”. Градът е второто по големина населено място в община Банско, което обуславя нуждата от създаването на отделно отличие за лица, които са допринесли с дейността си за развитието му.

Това се казва в докладна записка на кмета на Банско, Георги Икономов, до председателя на общинския съвет Владимир Колчагов. Тя е във връзка с приемането на проект за изменение и допълнение на Наредбата за символиката и отличията на община Банско.

Целта е да се постигне по-добра точност и прецизност при нейното прилагане, както осигуряване на оптимална правно-нормативна рамка, даваща възможност за присъждане на отличието „Почетен гражданин” на лица, които са помогнали за развитието на град Добринище.

В Наредбата е регламентирано, че ако предложеният да удостояване с това звание не получи необходимия брой гласове, то неговата кандидатура може да се поднови след 3 години. Със свое решение общинският съвет пък може да отнеме званието, а лишените от него са длъжни да върнат плакета и удостоверението в едномесечен срок след решението на местния парламент.

Comments

comments