Добрата новина: Средствата за археологически разкопки скочиха трикратно

Дългогодишният изследовател на старите български столици Плиска и Преслав, доц. Павел Георгиев стана тазгодишният носител на организираното от Министерството на културата отличие „Златен грифон с огърлие“. Заслуженият приз бе връчен в Стара Загора преди закриването на 55-та национална археологическа конференция от зам. министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова.
Минути по-рано стана ясно, че парите за археологически теренни проучвания се увеличават трикратно. Това става възможно след предложение, направено пред министъра на финансите Владислав Горанов от членовете на постоянната парламентарна комисия по култура. Така за теренни проучвания наместо 0,5 млн лв ще бъдат разпределени 1,5 млн лв. Новината бе посрещната с взрив от аплодисменти от страна на близо 120-те участници в традиционния научен форум на археолозите в България.
Със заповед на министър Вежди Рашидов още на четирима български археолози беше присъден плакета „Златен грифон“ – д-р Веселка Кацарова за работата й на площад „Света Неделя“ в София, старозагорката Мария Камишева за проучванията й през м.г. на терена на археологическия комплекс „Верея – Августа Траяна“, доц. Стефан Чохаджиев за проучването на селищна могила край село Сушина, община Върбовка и проф. Борис Борисов за работата му на обект на територията на комплекса „Марица изток“.

Comments

comments