Днешната сесия на ОбС-Благоевград бе белязана от избора на четиримата заместник председатели и шумен спор между Албина Анева и Радослав Тасков

На днешното си редовно заседание Общински съвет Благоевград избра заместник-председателите в новия местен парламент. Шест бяха кандидатурите за четирите зам.-председателски места.
Преди гласуването обаче кандидатурата на Албина Анева – Томова бе оттеглена.

От останалите кандидати Милан Богдански от БСП събра най-малко гласове и отпадна. Така заместниците на председателя на ОбС Благоевград Радослав Тасков са: Илиан Георгиев от ГЕРБ, Румен Калайджиев от „Коалиция за Благоевград – Земеделски съюз“, Светлозар Балабанов от „Партия на Зелените“ и Злата Ризова от „Народен Съюз“.

Другият интересен момент се оказа, разразилият се спор на висок тон между Албина Анева и председателя Радослав Тасков. Причината за него бе, разпоредба в новия правилник , според която 25 % от възнаграждението на съветниците ще се формира от участието им в тръжни комисии.Анева изрази недоволство от този факт, като заяви, че не е участвала в нито една комисия в миналия мандат, тъй като не е била посочвана от кмета и председателя на ОбС.Радослав Тасков, опонира с аргумента, че тя е отказвала такива участия.Разразилият се спор излезе от рамките на нормалното, въпреки че следващата точка беше приемане на етичен кодекс.Дългите дебати по тази точка, очевидно показаха, че съветниците няма да работят без заплати в полза на обществото, каквито нагласи имаше.
В началото на днешното редовно заседание бе оповестено формирането на групите в ОбС и техните председатели. Групата на ГЕРБ в местния парламент ще бъде председателствана от Йордан Миленков. Председател на групата на „Заедно за Благоевград“ ще бъде Захари Хаджийски. Андон Тодоров ще бъде председател на групата на „Партия на Зелените“.

Останалите коалиции и партии с представителство в местния парламент сформираха две нови групи.

В новосформираната група „Скаптопара“ влизат общинските съветници Владимир Елезов и Кирил Ваклинов от ЕКИП, Сашо Милчев и Валери Смиленов от „Зелената партия“, Албина Анева и Георги Корчев от „Движение 21“. За председател на група „Скаптопара“ бе обявен Владимир Елезов. Именно той оттегли всички номинации за участие в постоянните комисии на ОбС за членовете от групата.Това предизвика известен смут в залата, тъй като според правилника всеки съветник трябва да участва в поне една комисия.След проведената почивка и дискусиите между юристите се стигна до ситуация,в която Тасков номинира участниците от „Скаптопара“ за членове на комисии.Интересното е, че те бяха избрани с гласовете на другите съветници , без техните собствени.

Другата новосформираната група е кръстена „Колация за Благоевград – Земеделски съюз“. В групата влизат местните парламентаристи Димитър Урдев и Иван Маджиров от ЗС „Александър Стамболийски“, Рашко Динков и Румен Калайджиев от „Коалиция за Благоевград“. Председател на групата ще бъде Димитър Урдев.

Също така на днешната сесия на второ четене беше приет и правилника за организацията и дейността на Общински съвет Благоевград. По време на неговото обсъждане възникна спор за участието на общинските съветници в търговете и комисиите, назначавани от кмета на Община Благоевград. По предложение на Давид Сукалински в новия правилник за работа на ОбС ще бъде заложено, че кандидатурите за заместник-председатели ще могат да се издигат от всеки един съветник, а не както беше до сега само от групи.

Съветниците приеха окончателно и Етичния кодекс.

Comments

comments