Днес се очаква втората пратка с ваксини срещу нодуларен дерматит

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщи, че след обяд се очаква да пристигне втората пратка с ваксини срещу нодуларен дерматит – 175 000 броя ваксини. „В края на юни очакваме още 100 000“, добави тя, цитирана от „Фокус“.
„Днес след обяд се очаква да пристигне втората пратка с ваксини срещу нодуларен дерматит – 175 000 броя ваксини. Така, както и при първата пратка, има създадена организация от Българска агенция по безопасност по храните и ветеринарните лекари за слагането им на животните по най-бързия начин. Към момента се очаква да бъдат достатъчни, за да можем да ваксинираме всички огнища в радиус от 20 км – по граничните общини, както и тези, в които има установени огнища“, обясни министър Танева.
„Чакаме и третата доставка от ваксини, те ще пристигнат в края на месец юни. Надяваме се интензитетът на откриване на нови огнища да намалеят и да нямаме нужда от повече ваксини. Всичко това предстои да видим, особено ефектът от ваксинацията след като изтече периодът на имунитет“, съобщи тя. Танева допълни, че продължава и изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито животни са били евтаназирани.
„Към момента изплатените животни са близо половината от евтаназираните. Средствата са налични, осигурени са. Срокът на изплащане, след като постъпи цялата документация и се направи оценка на обезщетението, е тридневен. Застраховахме се още в деня, в който се потвърди наличието на първото огнище с брой ваксини, които биха покрили стандарта ни в Южна България, без към момента да има нужда всички общини да бъдат ваксинирани. Очакваме след първата ваксинация да намали темпа на откриване на нови огнища и да нямаме нужда от още доставка, но сме провели разговори за поръчване на допълнителни ваксини за резерв. Срокът, в който дойде първата партида, бе 7 дни, има много страни, които чакат, при нас се реагира възможно най-бързо“, каза още министър Танева.

Comments

comments