Днес НС прие окончателно поправките в Закона за тютюна и тютюневите изделия

Днес Народното събрание прие окончателно поправките в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които се въвежда новата Европейска Директива за тютюневите изделия.
Промените предвиждат електронните цигари и консумативите за тях да се регулират по подобен начин на тютюневите изделия, а не да се продават и рекламират без никакви ограничения. Освен това от се въвеждат и редица нови изисквания относно съдържанието и опаковките на тютюневите изделия.
– Опаковките на цигарите и тютюна за свиване ще имат по-големи здравни предупреждения на предната и задната страна, състоящи се от цветна снимка + текст и ще заемат 65% от площта.
– На двете странични повърхности на цигарените кутии ще има текстови здравни предупреждения, които ще заемат 50% от страничните повърхности
– Ширината на всички цигарени кутии не може да е по-малка от 52 мм.
– Кутиите цигари не трябва да съдържат по-малко от 20 броя цигари.
– Опаковките с тютюн за свиване не трябва да съдържат по-малко от 30 гр. тютюн.
– Вече няма да се поставя на опаковките информация за съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид.
– Забраняват се използването на овкусители и аромати, други добавки в изделието, филтъра, хартията или в кутията. А специално за ментоловите изделия, забраната ще влезе в сила от май 2020 г.
– На опаковките не трябва да има текстове или елементи, които се отнасят до вкуса и мириса, за еко и био предимства, за наличието или липсата на овкусители и добавки, както и индикации за някаква икономическа полза
Тютюневите изделия трябва да започнат да се произвеждат според новите изисквания от 20 май 2016 г., а произведените до тогава по старите изисквания изделия, ще могат да се продават на пазара до 20 май 2017 г.

Comments

comments