Днес е Световният ден на мозъка

На 18 март отбелязваме Световният ден на мозъка.

Мозъкът ни обработва 400 милиарда бита информация всяка секунда. Ние осъзнаваме само 2.000бита от нея. Нашето осъзнаване за информацията се отнася само до обкръжението ни, тяло ни и потока на времето.

Разположен в черепната кухина, главният мозък съдържа приблизително 100 млрд. нервни клетки при възрастен индивид – толкова, колкото са и звездите в нашата галактика. Покрит е със същите обвивки, както и гръбначният. И двата мозъка са изградени от сиво и бяло вещество. Сивото вещество образува струпвания – ядра, разпръснати сред бялото вещество. Сивото вещество обгръща отвън крайния и малкия мозък и образува тяхната кора. Бялото вещество образува проводящите пътища, свързващи отделните части на главния мозък помежду им, както и главния мозък с гръбначния.

„-Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
-Не знам-каза Плашилото-но тези,които нямат мозък,много обичат да говорят.“

Магьосникът от Оз

 

 

Ето няколко интересни факта за него. Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива.

С напредване на възрастта мозъкът намалява до 1 395 грама. Най-тежкият женски мозък е 1 565 грама, а най-тежкият мъжки – 2 049 грама.

Мозъкът не е спрял да еволюира. Изследователи публично заявяват, че водата има памет. А 90 процента от човешкия мозък се състои от вода. Паметта в мозъка не е продукт на водата в него, а на връзките, които правят отделните нервни клетки и устойчивостта на тези връзки. Паметта е в невроните.
Когато спим мозъкът работи най-много. Той фиксира нашите спомени и ги складира в дълговременната зона на паметта. Ние спим, но мозъкът ни работи активно. Средностатистическият по интелект човек използва 10 процента от мозъка си. Днес вече се говори за 15 процента използваемост на мозъка.

Женският мозък е по-лек от мъжкия със 100 грама. Доказано е, че жените мислят предимно с части на предния дял на мозъка, отговарящ за емоциите, а мъжката памет се ръководи от логическата мисъл.

Comments

comments