Днес е Световният ден на здравето

В България здравните работници честват своя професионален празник.

Днес е Световният ден на здравето, който се отбелязва от 1950 година с решение на Световната здравна организация. Всяка година здравната институцията избира мото, което е свързано с определен наболял проблем.
Тази година е под мотото „Да победим диабета“.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964 г.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Тази година мотото е „Да победим диабета”. От диабет страдат 8,5 процента от възрастните в света. Според данни на съсловните асоциации над 460 хиляди са диабетиците в България.

Днес своя професионален празник отбелязват всички български здравни работници – лекари, фелдшери и медицински сестри.

Ние от blagoevgrad-news.com смятаме, че лекарската професия е най-хуманната и се присъединяваме към поздравленията към българските лекари с пожелания за по-малко пациенти и повече здраве!

Comments

comments