Директорът на училището във Вълкосел: Само Емине не спазва правилника

Директорът на училището, от което беше изключена 16-годишната Емине заради отказ да свали забрадката си, когато посещава учебни занятия, обяви че момичето е кротко по характер и винаги се е държало нормално. Оказва се, че още от началото на учебната година, когато тя започнала да носи забрадка, се е правило опит да се намери компромисен вариант, така че да не се пристъпва законът. „Предлагали сме й в района и сградата на училището забрадката да я слага като шалче и като излезе да си я вдига на вариант на главата, но тя не се съгласи“, обяви директорът. Той напомни, че правилникът през последните години е един и същи, като за учебната 2015/2016 единствената промяна в него е, че е заменено думата кърпа на глава с думата забрадка. Ето какво още каза по отношение на случая, който бързо се превръща в централна тема не само за Югозапада, но добива гласност и в централните новини.
„Правилникът на училището е категоричен. Член 47 ал. 3 т. 4 от правилника за дейността на училището гласи, че в училището не се допуска носенето на забрадки, шапки, бурки и слънчеви очила. Ние сме спазили законовата уредба, като преди провеждането на педагогическия съвет сме провели достатъчно разговори с ученичката и родителите ѝ. Те са запознати с училищния правилник. В училището се обучават 378 деца, всички мюсюлманчета, като само Емине не се съобразява с правилника в училище“, добави още директорът на училището.
Припомняме, че днес в Административен съд Благоевград започна делото срещу заповедта на директора на средното общообразователно училище във Вълкосел, с която деветокласничката Емине Шаматарева е изключена от гимназията заради носене на забрадка.

Comments

comments