Димитър Главчев във Вашингтон: Отчита се ключовата роля на България на Източния фланг на НАТО

Ключовата роля на България на Източния фланг на НАТО беше във фокуса на разговора на премиера Димитър Главчев с американския президент Джо Байдън.

Пред журналисти днес министър-председателят даде подробности за разговора им във Вашингтон, който се проведе в рамките на честването на 75-годишнината от създаването на Алианса. „Потвърдих, че България е надежден и лоялен съюзник в НАТО, а от своя страна президентът Байдън каза, че имаме много ключова роля на Източния фланг на Алианса“, посочи Главчев. „Той определи като признание фактът, че България поименно присъства и в речта на американския президент“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Димитър Главчев акцентира още върху най-глобалната тема, обект на обсъждания между лидерите на Срещата на върха във Вашингтон, а именно – как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна членка.

Друга централна тема е подкрепата за Украйна. Главчев припомни, че България оказва помощ на Киев от началото на войната, а помощта на Алианса като цяло е базирана на международното право и документите на Организацията на обединените нации.

С президента Володимир Зеленски сме се срещали на множество форуми напоследък, като започнете от Германия, Швейцария, последния Европейски съвет, и тук ще се срещнем с него. Той знае, че може да разчита на България като поддръжник на Украйна, заяви още министър-председателят. Главчев подчерта, че българската подкрепа за Киев е съобразно решенията на Народното събрание.

Във Вашингтон премиерът Димитър Главчевразговаря и с министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски. „Бяхме на едно мнение, че трябва да се  намали напрежението в говоренето“, отбеляза Главчев.

Според българския премиер отношенията между двете страни трябва да се нормализират и да се върнат в руслото от 2017 година, когато беше подписан договорът за добросъседство.

Премиерът Димитър Главчев беше категоричен също, че изискванията за членство в ЕС трябва да се спазват. „Нашата позиция е общоевропейска  – държавите кандидати за членове на Европейския съюз трябва да спазват изискванията, които са към всички“, заяви още той.

В рамките на Срещата на върха на НАТО премиерът Димитър Главчев разговаря също с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Олаф Шолц, с турския президент Реджеп Ердоган и с албанския премиер Еди Рама.

Comments

comments