Дилма Русеф на крачка от импийчмънт

Специалната комисия в бразилския парламент отправи призив за отстраняването от длъжност на президента Дилма Русеф, предаде Франс прес.
Състоящата се от 65 депутати специална комисия по импийчмънта на масово неодобряваната Русеф от български произход президентка одобри с мнозинство незадължителен доклад. Той препоръчва на депутатите да гласуват в подкрепа на процедурата по отстраняване от длъжност.
В Бразилия споровете за оставане на пост на президента с български корени през последните месеци предизвикаха множество дебати „за“ и „против“, но особено в последните дни – те стават все по-ожесточени.
Съгласно бразилското законодателство решението на комисията трябва да се разгледа на пленарно заседание на долната камара на парламента. Докладът й ще бъде разгледан и обсъден от депутатите в петък. Ако Камарата на депутатите одобри препоръката с две трети от гласовете (342 от 513) на 17 или 18 април, процедурата за отстраняване от длъжност ще бъде разгледана в Сената, който ще има последната дума.
Наред с нападките и обвиненията, и снетото доверие към президента, снощи стотици граждани излязоха по улиците на Рио де Жанейро в подкрепа на Русеф. В протеста участваха бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва – неин политически ментор, а също много бразилски артисти и интелектуалци. Според организаторите в демонстрацията са се включили между 35 и 50 хиляди души.

Comments

comments