Дигиталните технологии правят математиката любим предмет на петокласниците

 

 

Учителите от СУ „Св. Паисий Хилендарски” в с. Абланица ангажират учениците чрез интерактивна образователна книжка

Дигитализацията е естествен и нужен процес в развитието на образованието през последните години. Учителите от СУ „Св. Паисий Хилендарски” в село Абланица, област Благоевград, си дават сметка, че за да направят уроците разбираеми и достъпни за най-малките ученици по иначе нелесната наука – математика, могат да разчитат на технологиите. Така на преподавателите от училището им хрумва идеята да създадат интерактивната образователна книжка „Пъстра математика”.

Целта e чрез решаване на различни задачи учениците да развият своята любознателност, логическо мислене и наблюдателност, а технологиите да ги подпомогнат в този процес. Така се появява иновативното помагало на електронен носител, което бързо се превръща в най-добрия приятел на петокласниците, защото включва в себе си както задачи по математика, така и задачи за писане, рисуване, оцветяване и увлекателни игри, чрез които ученето става лесен и забавен процес. Авторите на проекта създават и включват и специални анимирани герои в дигиталната книжка, които стават любими на най-малките и им помагат в различните фази на обучението.

А1 търси дигиталните училища на България до 30 ноември

За да отличи и поощри училища като това в село Абланица, които не само пренасят класните стаи във виртуална среда, а доказват, че технологиите променят учебния процес, като го правят по-лесен, забавен и ефективен, А1 в партньорство със „Заедно в час“ организира конкурса „Дигитално училище на България“. Съвместната инициатива под патронажа на МОН цели да отличи добрите примери за иновации и дигитализация в сферата на образованието, с което да стимулира вече започналата модернизацията на учебния процес.

Проектът на СУ „Св. Паисий Хилендарски” е само една от десетките кандидатури в конкурса на А1. От началото на месеца десетки училища от цялата страна кандидатстват със своите проекти в сферата на дигитално образование, с което доказват, че иновативните практики в училищата са налице, а организаторите на конкурса се ангажират да им дадат гласност, така че повече училища да последват тези примери. Освен разпространение на най-иновативните проекти, конкурсът „Дигитално училище на България” също ще награди шест проекта, избрани от авторитетно жури, в 3 категории. Победителите ще спечелят интерактивна дъска, която допълнително ще стимулира използването на технологиите по време на учебния процес. За да се включи и вашето училище в конкурса, подайте своя проект до 30 ноември на www.a1.bg/digital-schools. На сайта ще научите повече за правилата на конкурса, наградите и членовете на журито.

Comments

comments