ДИВОТО ЗОВЕ – Фотография

Снимка: Светослав Цветанов

На дивата природа в България е посветена една от изложбите, с които на 7 май се открива Първият международен фестивал за фотографско изкуство във Варна – Варна Фото Фест.

Сборната изложба, подредена във варненската художествена галерия „Борис Георгиев” до 21 май, представя 28 произведения, дело на седем от най-изявените фотографи, които снимат дива природа: Богдан Боев, Христо Пешев, Николай Стайков, Веселин Граматиков, Сергей Панайотов, Радослав Цветков и Светослав Цветанов. Всички те са обединени от обща цел: „да покажат крехкостта на дивата природа, огромното й значение за нас и нуждата да бъде пазена и съхранена”. В случая фотографията се разбира като процес, свързан с познанието и преоткриването на стойностите в живота.

Богдан Боев: „Ако говориш със совите и змиите, и те ще говорят с теб, и ще се познаете един друг. Ако не говориш с тях, няма да ги познаеш, а от това, което не познаваш, ще се страхуваш. Човек разрушава онова, от което се бои.”

Сергей Панайотов: „Все още свързвам топлите месеци с брачния позив на папуняка. На същия този папуняк, който всяка пролет се обаждаше от върха на изсъхналия клон на ореха в двора ни на село. Обаждането ми се струваше толкова близко, толкова познато, но и дълбоко мистично, от друг омагьосан свят, близък до моя детски свят. Баба ми не забелязваше папуняка, не знаеше и името му, за нея той беше само част от битието й, но за мен значеше много. Свързвах го с идването на пролетта, с покарването на копривата, с босите крака в прахта, със завръщането на живота след зимните студове.”

Светослав Цветанов: „Най-добрият начин да опознаеш себе си е да се потърсиш в дивата природа. Да се погледнеш през очите на нейните обитатели и да разбереш какво чувстват те, когато те гледат. Това е комуникация между два паралелни свята – нашия, човешкия, социалния, и техния – животинския, дивия. И валят въпроси… чия реалност е по-съвършена? А защо не е една обща? Защо се отдалечаваме все повече, докато ставаме все по-зависими? Та нали сме „по-разумни”? Когато не ми остава време за снимане и всекидневието ме грабне във вихъра си, започвам да сънувам вечер, че съм някъде в дивото… Срещу мен летят птици, като истински. После се събуждам, липсва ми… някаква любов е това… дали към фотографията, или към дивотията – не знам, но дано да е завинаги.”

Радослав Цветков: „Снимането на диви животни за мен е несравнимо удоволствие. Срещите и опознаването на различни видове, играта със светлината, запечатването на точния момент, връзката, която се създава с дивото, да останеш сам със себе си и с природата, да прекараш безбройни часове в очакване… Няма нещо, което така да освобождава и пречиства духа! Когато усетиш всичко това, не можеш да се върнеш назад. Природата остава за цял живот в кръвта ти. Факт, макар и не много известен, е, че България е на второ място по видово разнообразие на птици в Европа, и е важно да съумеем да опазим богатството, което имаме.”

Веселин Граматиков: „…Един друг свят, в който понякога изглежда, че времето е спряло, но всъщност там времето е много ценно… Разбрах,че богатството от ситуации и емоции, които ми дава дивата природа, и връзката ми с нея са толкова разнообразни, че няма да ми стигнат няколко живота, за да успея дори да зърна и усетя част от тях. Светът не свършва с последната табела на града ни.”

Христо Пешев: „В моите представи за живота нищо не е по-ценно от дивата природа. Съвременното всекидневие със своята забързаност ни отдалечава постоянно от природата и с това животът ни става все по-малко интересен и пълноценен. С фотографиите се опитвам да заинтригувам хората, да провокирам в тях чувства и интерес към дивата природа, да ги накарам да излизат сред нея, да я почувстват, да желаят да я пазят и ценят!”

Николай Стайков: „Нека снимките ми говорят сами…”

Първият международен фестивал за фотографско изкуство във Варна –продължава три месеца (7 май-25 юли)и включва повече от 40 фотографски събития: изложби, конкурси, срещи, дискусии, презентации, свободни интерактивни акции с фотографска насоченост, пленер, фотостудиа и множество прожекции на открито, които ще се състоят на различни места в града. Изложбите на български и гостуващи фотографи са 20. В рамките на Варна Фото Фест ще се проведат два международни фотографски конкурса: Първи международен салон за дигитална и принт арт фотография и Осми международен фотографски салон Варна.

Източник: kultura.bg

Comments

comments