Джихадисти били в процес на организиране на атомен удар в Западна Европа

Радиомрежа „Германия“ обяви, позовавайки се на таен доклад на германското разузнаване, че джихадисти в Европа са се опитали да направят радиокативна бомба или да атакуват атомна централа.
В жилището на атентатора от Париж Абделслам Салах са открити статии и снимки на изледователския ядрен център в германския град Юлих. Освен информации за центъра в дома му са открити и снимки на директора му Волфганг Маркарт.
Според германското радио директорът на службата за защита на конституцията в страната Ханс-Георг Маасен е изпратил въпросният доклад до членове на всички комисии в парламента и е помолил за поверителен разговор.
Министерството на вътрешните работи и канцлерството обаче отрекоха разпространената информация и обявиха, че не са получили подобни доклади.
Белгийското разузнаване обаче също се натъкнало на данни за шпионаж от този род. След бомбените атентати в Брюксел, при които загинаха 32-ма души, белгийските специалисти са открили документи в жилища на джихадисти, според които те са следили един белгийсик атомен изследовател. Смята се ,че намерението им е било да го изнудват за радиоактивни материали за направата на т. нар. мръсна бомба.
Също така е известно, че поне един джихадист е имал достъп до защитената зона на една белгийска атомна централа. В деня на атентата ръководството на атомната централа „Тианж“ е върнала от работа всички работници, които не са необходими за безаварийното действие на атомната централа. Причина за това е откритието, че достъп до сигурната зона е имал години наред човек, който се е бил на страната на Ислямска държава в Сирия и е загинал там. Поради опасността от терористичен атентат атомните централи трябва да спазват най-високи критерии по отношение на сигурността.

Comments

comments