Десислава Танева: Ако има риск за заобикаляне на общите принципи чрез мярката 4.1 за колективни инвестиции, няма да я пуснем в сила

По повод изготвянето на наредбата с мярка 4.1, ако има риск за заобикаляне на общите принципи чрез мярката за колективните инвестиции, просто няма да я пуснем в сила. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на брифинг. Относно това какво се прави в момента, Танева отбеляза: „В наредбата ще бъдат включени пакет от условия и критерии за допустимост. Тези условия и критерии ще включват условия за лицата, които се обединяват като сдружения по Закона за задълженията и договорите, критерии за лица като земеделски производители, включително и с история назад.“. По думите й, целта е да не се получи така, че сега да се регистрират земеделски производители и да се включат в участие само фиктивно.
„Работи се по това лицата, които кандидатстват за колективна инвестиция в обхвата като сдружение и като самостоятелни, да не надвишат общия лимит, който е даден за земеделски производители“, обясни тя.
„Всичко това са набор от критерии в наредбата, която ще бъде заложена. Категорично, възможността за кандидатстване за колективни инвестиции за шест и повече земеделски производители ще е за такива, които вече имат история, а не новосъздадени, именно с цел да се стигне по високия таван“, уточни Танева. Тя посочи, че мярката 4.1 е с цел да не се допусне заобикаляне на закона и да бъдат стимулирани към сдружаване българските производители. Десислава Танева допълни, че ако това не се случи, мярката няма да бъде пусната.

Comments

comments