Десетки туристи превърнаха района край Рилския манастир в кебапчийница

Няколко десетки туристи превърнаха района край Рилския манастир в кебапчийница, докато военни, пожарникари и доброволци се мъчеха да загасят пожара, лумнал преди 5 дни в гората над обителта, пише „Телеграф“.
Пожарът, разразил се миналата седмица, обхвана площ от 90 декара треви и храсти, както и около 30 декара гора.Още от началото стана ясно, че причина за огнения ад е човешка небрежност, като след усилия, полагани дни наред, най-накрая стихията бе овладяна.
В същото време обаче не липсваха и други ентусиасти, но не за гасене на огън, а точно обратното. За да се спасят от жегите, няколко десетки нашенци решили да заложат на планината, отидоха на хлад, въоръжени със сурови мръвки и пиячка.
През няколко метра след манастира можеше да се видят големи огньове, а в тях кротко си цвърчаха я шишчета, я някоя и друга пържола. Във въздуха се долавяше по-скоро миризма на свинско и пилешко, отколкото на бор или ела. Типично по нашенски туристите пренебрегваха табелите, които забраняват паленето на огън, и невъзмутимо си спретнаха импровизирано барбекю, където намерят за добре.
Те дори не се впечатляваха от прелитащите над главите им хеликоптери, които караха вода до опожарената гора няколкостотин метра по-нагоре.

Comments

comments