Десетки негативи и възмущение си навлече Община Благоевград в опита си да унищожи традиционният Благоевград джаз фест

Стотици културни дейци от цялата страна застанах зад Венцислав Благоев, който последните години е инициатор на Джаз феста, те изразиха искрена подкрепа и шумно се възмутиха на опитите на община Благоевград да прекъсне традицията на едно уникално за града събитие и да го промени по начин, който за тях и за публиката, която обича джаза е немислим.Блус и джаз фест каквато е новата идея, няма нищо общо с традиционният фестивал, който благоевградчани очакваха.
Въпреки опитите и доводите на Христина Шопова, която е директор хуманитарни дейности към община Благоевград в интервю от преди дни по радио JAZZ FM да докаже, че общинска администрация има своите основателни причини да промени фестивала, тя остава не само не разбрана, но и критикувана.Шопова каза,че фестивала в никакъв случай не е традиция , а просто епизодично случващо се събитие, тя се опита да изнесе като довод и липсата на публика за подобен фест, което напълно се опровергава ако се върнем в годините назад при провеждането на фестивала.Публиката в Благоевград определено обича това събитие и то ще липсва като първоначална концепция на много хора.
Социалната мрежа е залята от искрено възмущение към община Благоевград и сърдечна подкрепа към Венци Благоев и фестивала, такъв какъвто го направи той.
„Мисля, че е лекомислено и глупаво, нещо което е съградено да бъде съсипано с лека ръка.
В трудни времена с усилията на общината в Благоевград и на Венци Благоев беше основан джаз фестивал, на който две поредни години – 2011 и 2012 пред публиката се изявиха много известни артисти от България, Европа и САЩ.Градът разполага с прекрасно пространство за тази цел, на което могат да завиждат много други. И най-важното- хората не бива да бъдат лишавани от правото на избор какво да харесват – дали само чалга (гарантираща обаче приходите на организатора), или духовно и смислено изкуство, каквото без съмнение е джазовата музика.
Факт е, че последните години на много места се съживиха, а на други – създадоха джаз фестивали, които се радват на успех – Пловдив, Русе, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Бургас, Банско, Варна.За мен това не е въпрос на сметки, а на управленска интелигентност.“казва Христо Йоцов, музикант и професор в НМА „П. Владигеров“
“ С безпокойство научавам за намерението на управляващите културната дейност в Благоевград да заменят Джаз-фестивала с Блус- и Рок-Фестивал.Без да подценявам нито един музикален жанр, позволявам си да изразя своята загриженост за музикалното възпитание на младежта и да заявя своята съпричастност към развитието на културните процеси у нас. Може би наистина рок-музиката е по-лесна за възприемане, по-лесно смилаема и комерсиално ориентирана. Но Джаз-феста в Благоевград само за две години успя да привлече вниманието не само на публиката в Благоевград, но и на цялата музикална общественост у нас и да изгради авторитет сред най-именитите ни джаз-изпълнители, които са с радост очаквани и приемани най-топло от все по-многобройните ценители на джаза в града. Би било много жалко да се прекъсне една инициатива тъкмо пред прекрасната възможност да се превърне в традиция, обогатяваща културния живот на Благоевград. С надежда, че гласът ми ще бъде чут.“ е мнението на Любомир ДЕНЕВ, композитор и джаз-пианист.
„Хасково си има HASKOVO JAZZ от 19 години, Димитровград – Младежки JAZZ Фестивал от 7 години, Благоевград, студентският Благоевград още търси правилната посока. Имате си Blagoevgrad Jazz Fest, имате си и Венци Благоев – пезете ги… Всичко хубаво и стойностно се създава с любов, усилие, постоянство и време. В това Безвремие и тъмнина, в истинския и преносен смисъл, тук таме мъждука по някоя светлинка и ние да я угасим ли?…. Много от известните по света изпълнители са видяли за първи път нашите градове и България именно от сцената на Джаз Фестивала! Хайде,успех от мен!!!“-Димитър Русев, организатор на HASKOVO JAZZ, Младежки JAZZ Фестивал Димитровград и JAZZ at Rusalka Holidays.
Към общинска администрация се обърна със съвет и Теодор Петков, пианист и композитор:“ Дами и господа от Община Благоевград, унищожаването или подмяната на културно събитие от такъв ранг, което вече е започнало да гради историята си, не е начинът по който трябва да се изграждат и възпитават културните ценности в обществото и държавата. Всяко едно начинание се нуждае от търпение, постоянство и труд, за да може то да се развива. Търсенето на популярност и посещаемост от хората става чрез добър мениджмънт, реклама и постоянство. Много хора попадат в капана на „търсенето на едни пари“, за който има немалко примери в държавата ни, чрез съсипването на нещо което е стойностно, културовъзпитаващо и най-вече духовно изграждащо. Джаз фестивалът в Благоевград е събитие на световно ниво и премахването му би говорило единствено лошо за управата на града. Венци Благоев е един от хората които през годините са показвали любовта си към музиката, грижата насочена към образоване на младите и положеният труд джаз музиката да докосва повече хора. Подхождайте с уважение към артистите които се грижат за музикалния и просветен живот в държавата ни.“
Това са една много малка част от коментарите на културните дейци, които не доумяват как може нещо толкова хубаво и вълнуващо да бъде унищожено по един нелеп и лекомислен начин.

Comments

comments