Десетки милиони наляти от „Автомагистрали“ към кухи фирми за АМ „Хемус“. Обвиняемият си отивa вкъщи

Съдът остави рефера Борислав Колев под домашен арест

„Касае се за добре обмислена схема, част от която е и Борислав Колев, като крайната цел на схемата според събраните доказателства е данъчни измами.“

С тези думи съдия Вера Чочкова от Софийски градски съд (СГС) днес разгледа случая на съдията по футбол в зала Борислав Колев, който е обвинен, че чрез 52 трансакции от подставени лица е изтеглил над 53 млн. лв за строителството на Лот 5 от автомагистрала „Хемус“.

На стана ясен най-простият въпрос – къде в крайна сметка са отишли тези пари. Самият Колев не коментира, а адвокатът му Христо Ботев – каза:

„Кък къде? При мен – при адвоката му!“

Той твърди, че просто става въпрос за разплащане на ръка към работници по обектите.

Извън шегите, забележителна е обаче схемата, по която се е „строила“ магистралата, описана днес лично от съдията.

„Водно строителство“ Благовград има 5 договора с държавната „Автомагистрали“ – която получваше поръчките (инхаус), като два от договорите са за доставка на механизация именно по участък 5 от злощастната магистрала.

На 22 май в резултат на рамков договор на държаната фирма, тя превежда аванс от 84 млн. лв. на „Водно строитество“ ЕАД.

След това „Водно строителство“ сключва с „Булстрой груп“ договор и са преведни част от милионите.

От 2017 г насам „Водно строителство“ изобщо не е разполагало с нужния капацитет  за изпънение на обществените поръчки и позвала услугите на дружеството „Булстрой“.

Което пък на свой ред има договори с още 5 малки фирми. И те бил крайните изпълнители на Лот 5.

Тези дружества получвали големи суми пари по банковите си сметки. И именно те са на лица, с които реферът Колев е поддържал тесни контакти. Част от тях били регистрирани през 2019 и 2020 г. с активното участие на Колев, който „убеждавал пълномощниците на тези дружества да изготвят документи и да бъдат представители на тези дружества“.

След това Колев е имал пълномощни, с които може да тегли от банкови клонове средствата с източник – държавта.

Според адвокат Христо Ботев обаче – добро или лошо, плащането на такива работници по обектите често в тази държва става на ръка. Колев е набирал и работниците за споменатите фирми, каза той.

Въпреки това съдът ясно подчерта, че фирмите, за които днес стана въпрос, явно не са имали никаква възможност да изпълняват строителните дейности, а дори на дати, в които уж са работили на обкта, някои от трудещите се били в чужбина.

Въпреки това СГС се произнесе, че Колев не представлява висока обществена опасност и няма опасност да се укрие. Тъй като има и три малки деца, той бе пуснат под домашен арест – едвонременно, за да е на рапзположение на разследващите.

Друго любопитно, кото стана ясно днес, е че са разпитани 40 свидетели, някои от които вече и пред съдия (това е резработка, започната изцяло от ГДБОП, без прокуатурата, б.р.). Един от тях твърдял, че е давал и пари на Методи Бачев – покойният шеф на някога строителния гигант „Агромах“, чиито бизнес рязко тръгна надолу след позорящо изказване за експремиера Бойко Борисов.

Адвокат Христо Ботев отбеляза, че според показанията на свидетеля, той е носил пари на Бачев, след като той вече е бил умрял през миналата година.

Comments

comments