„Дер Щандарт“: Обикновените европейци разбират Русия и се възмущават от САЩ

Независимо от критиките на западни политици и медии, обикновените граждани на ЕС се отнасят към Русия със симпатия, обвинявайки САЩ в намеса във вътрешните работи на други страни и политика на двойните стандарти, пише австрийското в издание „Дер Щандарт“ журналистката Барбара Калерги.
Авторката на статията отбелязва, че ползвателите на социалните мрежи изказват „разбираща позиция” по отношение на Русия. Покрай това те считат, че правителството на САЩ не винаги спазва принципите на демокрацията.

„Те защо се намесват? В тяхната стана не всичко е демократично. Гуантанамо! Афроамериканците!” – пише авторът на публикацията, акцентирайки вниманието на това, че към подобна гледна точка се придържат не само поддръжниците на ултрадесни или ултралеви възгледи, но и обикновени хора.

„Откъде се появи този подсъзнателен антиамериканизъм? Може би това е самосъзнание на европейците или предразсъдъци от нацистките времена, когато клишето за безкултурните американци е много популярно. С какво американците ни дразнят повече от всичко: високомерие или либералност?” – задава въпрос журналистката.

Авторката на публикацията също така пояснява, че в представите на австрийците Украйна не се явява самостоятелна държава, обаче събитията на Майдана през февруари 2014 г. заставиха някои читатели на западна преса да повярват, че съществува „украинска идентичност, а действията на Русия трябва да се възприемат като интервенция, а не като репарация.

Comments

comments