Депутати, относно предложението на премиера за сливането на НАП и Агенция „Митници“ : „Ще отнеме време, а няма гаранции за увеличаването на събираемостта на приходите“

Според депутати осъществяването на идеята на премиера за сливането на Националната агенция на приходите (НАП) и агенция „Митници“ ще отнеме време, а няма гаранции за увеличаването на събираемостта на приходите.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че е скептичен в полезността за сливането на двете структури. „Има съществени рискове, свързани с тази идея“, посочи той и добави, че първо трябва да се стабилизират публичните финанси, което вече било започнало: „За първото тримесечие на годината има 800 млн. лева повече приходи в сравнение със същия период на миналата година“. Според Димитров това е доказателство, че НАП и Митниците вече работят по-добре.

„Има риск, ако сега започнем подобно преструктуриране, да има дълъг период на напасване и известен хаос, а това да компрометира изпълнението на бюджета за тази година“, изрази опасения той и добави, че затова бил много внимателен с подобни идеи. В друга ситуация Димитров не би подкрепил тази идея, а щял да даде тримесечен и дори шестмесечен срок на НАП и Митниците да засилят вътрешния контрол, да бъдат отстранени компрометирани хора и ако не подобрят резултатите си. „Има опасност сега администрацията да се разколебае и да не събира данъчни приходи със същото желание, както досега“, допълни Мартин Димитров.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че парламентарната група заставала зад идеята на Борисов. „Това не е толкова нова идея“, припомни той и добави, че, митниците от доста години не работели добре. По думите му това решение е елегантен начин да се освободи правителството от тези митничари, които не изпълнява добре задълженията си. „Самият министър-председател явно вече е добре узрял, че трябва да се реже на месо“, каза още Байрактаров.

Бившият финансов министър в кабинета „Орешарски“ и настоящ депутат от ДПС Петър Чабанов посочи, че сливането на митниците с НАП ще отнеме не по-малко от година и половина. „Процесът трябва да се прави поетапно първоначално с едно общо ръководство и да се обърне внимание на големите данъкоплатци и акцизни платци“, смята той и добави, че по линия на фискалния контрол и общия контрол трябва да се върви към интегриране. По думите му е възможно да има известна съпротива от служителите в митниците. Той припомни, че и по времето, когато е бил министър, е имало подобна идея, но тя не се е реализирала заради липсата на стабилна парламентарна подкрепа.

„Подобна реформа ще доведе до сътресения в системата. И това ще доведе до по-малко приходи от планираните“, каза пред журналисти социалистът Георги Търновалийски. По думите му от БСП няма да подкрепят идеята на премиера Бойко Борисов, защото това щяло да доведе до сътресения в системата.

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че необходимите промени в законите няма да бъдат много и Народното събрание има готовност да започне работа по тях. „Зависи доколко работната група е готова с технологията, но мисля, че промените в нормативната уредба, която зависи от Народното събрание, няма да е толкова много „, каза тя и добави, че повечето промени, които ще се наложат, ще бъдат в посока на структура, функции, начин на структуриране на самата администрация, която не се урежда със закон.

Comments

comments