Депутати и експерти обсъдиха промени в Закона за защита от домашно насилие

Ключови въпроси, поставени в хода на обществените консултации на законопроекта за изменения и допълнения в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), бяха дискутирани в Министерството на правосъдието, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В дискусията са участвали депутати, омбудсманът, представители на неправителствения сектор, осъществяващи дейност в областта на превенцията и защитата от домашното насилие, както и представители на Министерството на правосъдието, Министерство на вътрешните работи и Министерство на труда и социалната политика.

Основните спорни въпроси са в следните направления: в дефиницията „фактическо съжителство на съпружески начала“; в мерките за защита на пострадало лице; в дефиниции за икономическо и психическо насилие; във финансирането на неправителствени организации; в твърдение за въвеждане на дискриминация по отношение на мъжете и бащите; в срока за подаване на молба за защита от пострадалото лице; в обратната тежест на доказване, въведена чрез декларацията по реда на чл. 9, ал. 3 от ЗЗДН; в глобата, налагана от съда на извършителя.

Целта на втората работната среща, организирана в рамките на седмица, е да се търси консенсус по противоположните мнения и предложения за промени в текстовете на законопроекта, така че депутатите да припознаят темата за домашното насилие и тя да бъде поставена за приоритетно разглеждане в Народното събрание.

През 2019 г. междуведомствена работна група в широк експертен състав изготви изменения и допълнения в ЗЗДН. Законопроектът беше публикуван за обществени консултации в периода от 13 до 27 януари 2021 г., като в този срок постъпиха многобройни предложения, бележки и коментари, посочват още от пресцентъра.

Comments

comments