Депутатите одобриха провеждането на референдума, организиран от Шоуто на Слави

Днес, предложението за провеждане на национален референдум, внесено от „Шоуто на Слави“, бе прието от депутатите.

Инициативата беше подкрепена със 131 гласа „за“, 18 „против“ и 1 „въздържал се“.

Въпросите остават непроменени и гласят:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В края на миналия месец депутатите решиха националното допитване да бъде слято с президентските избори в края на годината. Първоначалната идея на управляващите от ГЕРБ беше в Изборния кодекс да се запише, че референдуми, инициирани от граждани (какъвто между впрочем е въпросния на Слави Трифонов), не могат да се правят в един и същи ден с национални избори.
По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви още в началото на дебатите, че депутатите от партията ще подкрепят и шестте въпроса. Той каза още, че ГЕРБ няма да се възползва от времето си на дебат.
По време на дебатите от БСП ту повтаряха, че подкрепят всяка инициатива за референдум, ту обясняваха колко предложенията на „Шоуто на Слави“ са противоконституционни.
Реформаторът Корман Исмаилов пък призна, че не е сред подписалите се в подкрепа провеждането на референдума. „Аз може да не съм съгласен с много от въпросите и няма да ги подкрепя на неговия референдум, но демократично правило е едно малцинство да може да стане мнозинство. Аз може да не съм съгласен с вас, но трябва да имате право да се изказвате“, добави той.
Хамид Хамид от ДПС заяви, че партията на Доган ще гласува против референдума, защото част от въпросите биха нанесли вреди на българската демокрация. Той заяви, че има юридическа пречка референдумът да се проведе във вида му на сега. В закона за референдумите е постановено, че не може да има национални допитвания по въпроси от компетентността на Великото Народно събрание, а според ДПС в предложението на „Шоуто на Слави“ има такива.
Лидерът на ДСБ Радан Кънев подкрепи запитването. Той каза, че депутатите са задължени да подкрепят референдума и дебатите в зала „са чиста проба словоблудство“. Кънев заяви още, че не депутатите, а Конституцонния съд трябва да тълкува кой от въпросите е от компетенцията на Велико Народно събрание
От Атака пък били шокирани, защото се обсъждал един свод от 6 въпроса, които са непротивоконстиуционни. Магдален Ташева също реши да тълкува Конституцията и заяви, че 3 от въпросите не могат да са предмет на референдум, защото са от компетенцията на Велико Народно събрание. Тя подчерта, че офшорния милиардер и чалгаджия инициира този референдум. Ташева нарече Слави Трифонов „учиндолския шут“ и заяви, че парите му са натрупани от поръчкови интервюта.
„Превърнахте парламента в такъв цирк, така че само диванчета ни липсват. Няма никакво значение кой инициира референдума. От значение са само събраните подписи. Трябва да се научим, че референдумите не са лошо нещо“, заяви независимият депутат Георги Кадиев на Ташева.
Атакистката пък отвърна, че Кадиев в „търговец на ток и хазарт“.
„Одобрението на парламента е 9% и позволявате цирк. Не, не циркът е хубаво нещо, а това тук е друго. Госпожо председател, позволихте много публични личности да бъдат обидени, а те не са тук“, каза депутатът от РБ Настимир Ананиев (ДБГ) по повод дебатите.

Comments

comments