Депото за битови отпадъци край Благоевград ще бъде готово до края на юли!

За изграждането на депото за битови отпадъци край Благоевград бе подсигурено финансиране от държавния бюджет в размер на 14 милиона лева за първия етап от строителството. След като всички документи бяха внесени в края на миналата година в стана ясно, че общата стойност на проекта е за 26,5 милиона лева.

„Целта ни е до месец и половина да сме наясно с всички условия, да изберем фирма – изпълнител и до юли месец съоръжението да е готово“, увери кметът Атанас Камбитов. Той поясни, че след изграждане на депото санкциите за общината ще отпаднат. В момента кметството има издадено строително разрешение и плаща 50% по-ниски отчисления. Общият проект за изграждане на депото включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара.

Депото ще обслужва 5 общини, сред които Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин./Стандарт

Общата стойност на проекта е за 26,5 милиона лева.

Comments

comments