Денят Х за Гърция е днес – Ще остане ли в Еврозоната?

Днес е денят хикс за Гърция. Така или иначе именно от днес южната ни съседка е във фалит, тъй като няма да се издължи на МВФ. Хиляди поддръжници на идеята за отказ от еврото излязоха в подкрепа на управляващите снощи. Техният брой е около 20 хиляди.
Своевременно Алексис Ципрас даде обширно интервю по държавната телевизия и призова сънародниците си да отхвърлят на референдума предложенията за споразумение.
„Цената на разпадането на еврозоната, цената на излизането на една страна от еврозоната ще е огромна, особено когато тази страна само на Европейската централна банка дължи 120 милиарда евро. Моето лично виждане е, че те не искат да изкарат Гърция от еврото, а да сложат край на надеждата, че в Европа може да има друг тип политика”, заяви Ципрас.
Гръцкият премиер изрази надежда да не се страната му да остане в еврогрупата и намекна, че ако гърците подкрепят плана на кредиторите, той може да се оттегли от поста си.
„Бяхме подготвени и си взехме доста пари в брой. Но когато видях как банкоматите блокираха, веднага изтеглихме още, за наше успокоение. Притесняваме се за гърците и сме солидарни с тях”, заяви Кристоф Ето, турист от Франция.
Ограниченията за гръцки граждани да теглят пари в брой е до края на седмицата. А ако до края на деня Атина не се разплати с Международния валутен фонд, това автоматично ще сложи край на 5-годишната програма за подпомагане, която изтича в полунощ.

Comments

comments