Демонстрация по Шоудаун и двудневен Национален турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания започна днес в Благоевград

СНЦ „Пирин Спорт-2013“ с председател Любомир Траянов, финансирани от „Фонд социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика откриха днес демонстрация по Шоудаун и Национален турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания.
Любомир Траянов сподели, че това е първият турнир организиран от клуба, но се надяват той да стане традиционен, след като вече разполагат и с маса за шоудаун и имат условия и място за провеждане на турнири.Участие ще вземат спортни клубове от цялата страна, първи днес пристигнаха Спортен клуб за хора със зрителни увреждания „Пауталия спорт – 2005” от град Кюстендил, очакват се групи и от други градове в страната, които ще вземат участие в двудневният турнир по шахмат.
Шоудаун е е спорт за незрящи, който може да се оприличи на тенис на маса. За разлика от тениса на маса, ударите при шоудауна се правят с бата. Топчето е по-голямо, то се търкаля по масата и издава специфичен шум, по който незрящите се ориентират къде се намира то. Размерите на масата са 365 см на 120 см.
В първата демонстрация по шоудаун пред нашата камера, взе участие председателят на СНЦ „Пирин Спорт-2013“ Любомир :

Comments

comments