„Демократична България“ предлага законопроект, по който по пощата да се гласува пет дни преди изборите

Гласуване по пощата, което се провежда в период от 14 до 25 дни, но приключва до 5 дни преди датата на изборите – това предлага извънпарламентарното обединение „Демократична България“ в законопроект, който е внесен днес на вниманието на депутатите в парламента (целия законопроект вижте тук).

На срещите за изборите при президента и партиите извън парламента, и българите в чужбина поискаха възможност за гласуване по пощата. ГЕРБ обаче не подкрепят идеята.

Предложението гласуването по пощата да се провежда за всички избори без местния вот и да се извършва посредством пощенски оператор или куриер, предвижда законопроектът на „Демократична България“. Обединението внася втори проект за дистанционно гласуване в парламента.

Пощенското гласуване е равностойно на гласуването в секция с хартиена бюлетина, като избирател, предпочел да гласува по пощата, не може да гласува в секция с хартиена бюлетина или машинно, мотивират се от обединението.

Предвижда се за гласуване по пощата първоначално да се подава заявление до Централната избирателна комисия, за да бъдат изпратени бюлетини на съответния гражданин. Заявленията да се правят и онлайн на сайта на комисията, а на един адрес да не могат да се получават повече от три бюлетини.

д края на изборния ден гласувалите по пощата да могат да проверяват на сайта на изборната комисия дали гласът им е приет и преброен, като използват уникалния номер на бюлетината си, предвиждат още промените.

Предлага се отварянето на изпратените по пощата пликове с бюлетини да започва 2 дни преди изборния ден.

За гласуване от името на друг човек законопроектът предвижда глоба от 5 хил. до 20 хил. лева. За неспазване на предвидената забрана за обявяване на междинни резултати от пощенското гласуване се предвижда глоба от 10 хил. до 25 хил. лева за физически лица, а за юридическите лица – от 15 хил. до 30 хил. лева.

В понеделник „Демократична България“ внесе още един законопроект за промяна на изборите правила, за да могат наблюдателите и застъпниците да излъчват онлайн броенето на бюлетините, а партиите да събират електронни подписи за регистрация за участие на вота (целия законопроект вижте тук).

Comments

comments